Zemiakové placky máme radi všetci. Pripravte si ich v rúre bez oleja so šunkou a syrom. Jedlo je obohatené o bielkoviny, čím podporíme aj nárast svalovej hmoty.
Suroviny na 2 porcie
- 2 vajíčka
- 1 veľké zemiaky
- 4 Plátky Hydinovej šunky
- 100g Syr tehla, tuk do 30%
- ½ ČL Sušený cesnak
- 1ČL Mletý Majorán
- Morská soľ
Postup
Zemiaky a syr nastrúhame nahrubo, šunku si nakrájame na menšie kúsky. Všetko zmiešame s vajíčkami, dochutíme cesnakom, soľou a majoránom. Plech vystelieme papierom na pečenie a zo zemiakovej zmesi tvarujem malé placky. Pečieme 30 minút vo vyhriatej rúre na 190 °C. Upečenú zemiakovú placku podávame so šalátom, alebo kyslou kapustou.
TIP: Zmes je redšia, netreba ju spojiť múkou. Poslúži nám na to syr vajíčka. Placky sa dajú upiecť aj na panvici. Použijeme minimum oleja a zemiak nastrúhame najemno, aby sa na panvici prepiekol.
Dobré vedieť: Zemiaky sú lacný zdroj energie, vlákniny, vitamínu C, skupiny B a draslíka. Najviac vitamínov a vlákniny si zemiak zachová, ak ho naparíme alebo varíme v šupke. Vitamín C a vitamíny B sú rozpustné vo vode a preto nie je dobré máčať ich vo vode už pred uvarením. Konzumovaní, zemiakov si môžeme upraviť vysoký krvný tlak a majú dobrý vplyv na srdce, správne fungovanie nervovej sústavy, vyčistia zažívací trakt, sú prevencia proti hemoroidom, podporia imunitný systém a zabezpečia zdravý vzhľad vlasov, pokožky a nechtov.