Hovädzie mäso je výborným zdrojom železa a vývar z kostí obsahuje kolagén potrebný pre naše kĺby, šľachy, kosti a mladú, pružnú pleť. Pridáte zeleninu a máte prírodný multivitamín.
- 2,5 Litra vody
- 1 ks zmes na polievku ( hovädzí krk a kosť)
- 5 ks Mrkva
- 3 ks Petržlen
- 1 Kaleráb
- 1 Malý Pór
- 1 Malý zeler
- 5 ks nové korenie, celé
- 5 ks čierne korenie, celé
- Petržlenová vňať
Postup
Do hrnca dáme variť hovädzie mäso. Pridáme celé nové a čierne korenie. Keď sa začne na hladine vytvárať hnedá pena, je potrebné ju priebežne zbierať. Pridáme zeleninu a varíme pomaly na malom ohni aspoň tri hodiny, avšak „pravý vývar“ sa varí aj desať až dvanásť hodín. Kto už má na to čas, aj tento chutí výborne.
TIP: Pokiaľ osolíme polievku na začiatku varenia, všetky vitamíny a minerály sa uzamknú v zelenine. Keď polievku osolíme na konci varenia, všetka sila prejde do vývaru, ktorý si môžeme zamraziť a použiť na varenie namiesto bujónových kociek, ktoré sú presolené a plné chémie. Pokiaľ chceme vývar piť ako liečivý nápoj, neosolíme ho vôbec.
Dobré vedieť: Do hovädzieho vývaru patrí tmavé mäso, tuk aj kosti. Vývar je vynikajúcim zdrojom vápnika, fosforu, horčíka, sodíka, draslíka, síranu a fluoridu a vitamínov A,B,C,D,K. Červené mäso je výborným zdrojom železa a vývar z kostí obsahuje kolagén potrebný pre naše kĺby, kosti a mladú, pružnú pleť. Hovädzí vývar posilňuje imunitu, obnovuje sliznicu žalúdka, prehreje telo, rozprúdi krvný obeh, lymfatický systém a nabije nás telesnou silou. Je vhodný pri prechladnutí,fyzickej námahe, ale aj do diét.