Hovädzí vývar so zeleninou

Hovädzí vývar so zeleninou

Hovädzie mäso je výborným zdrojom železa a vývar z kostí obsahuje kolagén potrebný pre naše kĺby, šľachy, kosti a mladú, pružnú pleť. Pridáte zeleninu a máte prírodný multivitamín.

  • 2,5 Litra vody
  • 1 ks zmes na polievku ( hovädzí krk a kosť)
  • 5 ks Mrkva
  • 3 ks Petržlen
  • 1 Kaleráb
  • 1 Malý Pór
  • 1 Malý zeler
  • 5 ks nové korenie, celé
  • 5 ks čierne korenie, celé
  • Petržlenová vňať

Postup

Do hrnca dáme variť hovädzie mäso. Pridáme celé nové a čierne korenie.  Keď sa začne na hladine vytvárať hnedá pena, je potrebné ju priebežne zbierať. Pridáme zeleninu a varíme pomaly na malom ohni aspoň tri hodiny, avšak „pravý vývar“  sa varí aj desať až dvanásť hodín. Kto už má na to čas, aj tento chutí výborne.

TIP: Pokiaľ osolíme polievku na začiatku varenia, všetky vitamíny a minerály sa uzamknú v zelenine. Keď polievku osolíme na konci varenia, všetka sila prejde do vývaru, ktorý si môžeme zamraziť a použiť na varenie namiesto bujónových kociek, ktoré sú presolené a plné chémie. Pokiaľ chceme vývar piť ako liečivý nápoj, neosolíme ho vôbec.

Dobré vedieť: Do hovädzieho vývaru patrí tmavé mäso, tuk aj kosti. Vývar je vynikajúcim zdrojom vápnika, fosforu, horčíka, sodíka, draslíka, síranu a fluoridu a vitamínov A,B,C,D,K. Červené mäso je výborným zdrojom železa a vývar z kostí obsahuje kolagén potrebný pre naše kĺby, kosti a mladú, pružnú pleť. Hovädzí vývar posilňuje imunitu, obnovuje sliznicu žalúdka, prehreje telo, rozprúdi krvný obeh, lymfatický systém a nabije nás  telesnou silou. Je vhodný pri prechladnutí,fyzickej námahe, ale aj do diét.

Kuracie ražníky s pohánkou.