Z ovsených vločiek sa dajú pripraviť koláče, lievance, sladké kaše, nákypy, nátierky aj fašírky, či sušienky. Za pár minút máme lacné, rýchle, a hlavne výživné jedlo, ktoré nás zasýti a podporí správne trávenie.
Suroviny na 4 porcie
- 6 plátkov kvalitnej šunky s obsahom mäsa na d 90%
- 10 PL jemné ovsené vločky
- 1PL Ghee maslo/82% maslo
- 1 Vajíčko
- 80g Syr Ementál
- Himalájska/Morská Soľ
Postup
Do mixéru dáme vločky a rozmixujeme na múku,pridáme šunku, nastrúhaný syr a rozmixujeme. Drobivú zmes dáme do misky, pridáme vajíčko a poriadne rozmiešame. Vznikne trochu lepivé cesto, z ktorého tvarujeme malé guličky. Každú guličku v dlaniach upravíme do tvaru guľatého keksíka a kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. V predhriatej rúre pečieme 20 min na 180°C.Z uvedeného množstva vyjde 12 keksíkov.
TIP: Keksíky sú vhodné na raňajky, či desiatu, alebo na cesty autom, či túry.
Dobré vedieť : Ovsené vločky sú zdrojom zložitých cukrov, ktoré sa rozkladajú v tele pomaly a energiu z nich využijeme postupne. Preto sú vhodné na raňajky, desiatu, olovrant, alebo pred tréningom, či prácou v záhrade. Majú vysoký podiel vlákniny, ktorá prečistí organizmus. Zbavia nás nahromadených odpadových látok v tele a vyživia našu pleť. Zásobia nás vitamínmi B, E, minerálmi a stopovými prvkami ako jód, selén, železo, horčík, fosfor a zinok. Ovsené vločky pomáhajú znižovať vysokú hladinu cholesterolu, vysoký krvný tlak, stabilizujú hladinu cukru v krvi, podporujú krvotvorbu a činnosť obličiek. Podporujú správne trávenie, pravidelné vyprázdňovanie, pomáhajú pri zápaloch tráviaceho traktu a kožných problémoch. Sú balzamom na nervy, vhodné proti únave a pri vyčerpaní. Účinná prevencia proti rakovine a osteoporóze. https://jedalniceknamieru.sk/orechove-susienky/