Pečený karfiol s mozzarellou

Pečený karfiol s mozzarellou

Karfiol nevyprážajte, nezapekajte, jednoducho si ho upečte v rúre a posypte syrom. Je lahodný, zasýti, nezaťaží trávenie a nepriberiete z neho.

Suroviny na 3 porcie

  • 1200g Stredne veľká hlava karfiolu
  • 1 balenie Mozzarella Galbani
  • 1 ČL Kari korenie
  • 0,5 ČL Kurkuma
  • 0,5 ČL Kari korenie
  • Himalájska soľ/ Morská soľ
  • 2PL Repkový/Olivový olej

Postup

Karfiol si rozoberieme na ružičky a umyjeme. Do hlbšej misky si dáme olej, trošku soli a zmes korenín, premiešame. Pridáme karfiolové ružičky miešame, kým sa zmesou neobalia. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre na 190°C 25-30minút. Karfiol posypeme nastrúhanou mozzarellou priamo na tanieri, môžeme pridať pažítku alebo jarnú cibuľku. Karfiol chutí výborne aj bez syra ako príloha k mäsu, alebo samotný.

TIP: Karfiol, údená paprika a chilli papričky je  tiež výborná kombinácia.

Dobré vedieť: Karfiol je zelenina bohatá na minerály a vitamíny. Je nízkokalorický, močopudný a plný vitamínu C, znižuje chronické zápaly a bojuje proti infekciám. Chráni kĺby a šľachy pre poškodením a je teda prevenciou pred vznikom artritídy aj osteoporóy, znižuje cholesterol, ochraňuje srdce, potláča rast nádorových buniek prostaty, pľúc a hrubého čreva, spomaľuje vypadávanie vlasov, zlepšuje kvalitu nechtov, stimuluje regeneráciu buniek, pomáha pri liečbe močového ústrojenstva a obličiek, podporuje imunitný systém a krvotvorbu. Vitamín C riedi krv a preto by s jeho konzumáciou mali byť opatrní ľudia, ktorí trpia nedostatočnou zrážanlivosťou krvi, alebo sa chystajú na operáciu. Rany po reze sa dlhšie hoja.

Iný recept