Šalát nemusí byť vždy plný všakovakých ingrediencií. Použite zeleninu, ktorú máte práve v chladničke, polejte ju citrónovou zálievkou a výsledkom je chutný a rýchly šalát k mäsu, rybe alebo grilovanej zelenine.
Suroviny na 1 porciu
- 4 Reďkovky
- 4 Cherry paradajky
- ½ Uhorky
- 1 Jarná cibuľka
- 1 hrsť mix šalátových listov
Zálievka na šalát
- 1PL Olivový olej
- 2 PL Citrónová šťava/Ume ocot
- 1ČL Med včelí/Agáve
Postup
Zeleninu si umyjeme, nakrájame a premiešame s citrónovým dresingom, ktorý sme získali zmiešaním surovín na zálievku.
TIP: Citrónovú dresing môžeme nahradiť zmiešaním oleja/tekvicový/ sezamový/olivový/ a Ume octa (ocot s Umeboshi sliviek), ktorý je kyslo-sladký a preto šalát už netreba dosoliť ani dochucovať medom.
Dobré vedieť: Fermentáciou Umeboshi sliviek vzniká Ume ocot. Je oveľa zdravší ako ten klasický, ktorý poznáme z detstva. Umeboshi slivky obsahujú bielkoviny, minerály a tuky v dvojnásobnom množstve, než iné druhy ovocia. Sú zvlášť bohaté na vápnik, železo a fosfor, mangán, sodík, horčík. V našom tele pôsobia zásadito, ich konzumáciou, alebo octom z nich sa upravujú tráviace problémy a črevná mikroflóra, čistia krv, odstraňujú únavu, bolesti hlavy, migrény a plesne z tela, spomaľujú starnutie, pôsobia proti hnačke a zápche. Umeboshi slivky pomáhajú pri rannej nevoľnosti tehotných žien.