Hokaido, maslová, muškátová alebo špagetová. Každý druh tekvice chutí výborne. Vyskúšajte jesennú dávku vitamínov v polievke z hokaido tekvice a koreňovej zeleniny.
- 1 petržlen
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 1PL olivový olej
- 1 tekvica hokaido
- 1 pomaranč (šťava z neho)
- 1 malý zemiak a kúsok zeleru( voliteľné)
Postup
Cibuľu si orestujeme, pridáme nakrájanú zeleninu a tekvicu. Chvíľu opečieme, zalejeme vodou, varíme do mäkka asi 15-20 min. Rozmixujeme ponorným mixérom, dochutíme šťavou z pomaranča soľou a korením, premiešame.
TIP: Polievku môžeme posypať opečenými tekvicovými semienkami alebo 1ČL tekvicového oleja. Chuť môžeme zjemniť 1PL bieleho jogurtu. Ak milujete zázvor , pridať si ho môžete na konci varenia.
Dobré vedieť: Tekvica obsahuje minerály ako železo, meď, horčík, zinok, či draslík, ale aj vitamíny A,C,E,a vitamíny skupiny B. Pomáha znižovať tuk obsiahnutý v krvi a pôsobí diureticky. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, je prevenciou proti zápche, vysokému cholesterolu, rakovine hrubého čreva a konečníka. Tekvica obsahuje dvakrát viac vitamínu A ako napríklad mrkva. Látky, vďaka ktorým má tekvica (aj iné ovocie a zelenina) svoju výraznú farbu pomáhajú chrániť telo pred ochoreniami srdca, rakovinou a predčasným starnutím. Jej konzumáciou podporíme imunitu, zdravie pokožky aj prostaty.