Snažíte sa nepribrať počas sviatkov? Pripravte si zelerový šalát s jogurtom a majte svoje kilá pod kontrolou aj počas Vianoc. Chutí výborne a môžete ho zjesť viac, nakoľko má menej kalórií.
Porcia pre 2 osoby
- 350 Zeler buľva
- 4PL Sterilizovaného hrášku
- 1 Väčšia mrkva
- 1 -2 Kyslé uhorky
- 1 Vajíčko uvarené natvrdo
- 150g Biely jogurt tuk do 4%
- Morská/Himalájska soľ
- Mleté čierne korenie
- 1ČL Horčica alebo citrónová šťava
Postup
Zeler si nakrájame na malé kocky a pečieme cca 25 minút v rúre na 200°C, na plechu vystlaným papierom na pečenie. Mrkvu si nakrájame na kocky a uvaríme tak, aby nebola rozvarená. Necháme zeleninu vychladnúť a preložíme ju do misky, pridáme nastrúhané uhorky nadrobno, hrášok a vajíčko pretlačené cez mriežku na zemiaky. Jogurt zmiešame s horčicou, soľou a mletým čiernym korením, primiešame k zelenine.
TIP: Do šalátu môžeme pridať kukuricu, alebo cibuľu nakrájanú nadrobno. Ak sa neviete vzdať klasického zemiakového šalátu, použite namiesto majonézy polotučný jogurt, aby st zredukovali kalórie.
Dobré vedieť: Zeler obsahuje minerálne látky, vitamíny a veľké množstvo éterických olejov, ktoré tvoria jeho typickú arómu. Chránia tak rastlinku pred škodcami a plesňami. Tento obranný štít funguje aj na ľudské telo. Chráni naše sliznice, dezinfikuje tráviaci trakt, znižuje krvný tlak. Pôsobí priaznivo na pohybový aparát, urýchľuje trávenie a liečbu prechladnutia. Šťava z neho pomáha pri kašli.
https://jedalniceknamieru.sk/kuracie-kusky-so-zelerovym-pyre/