Jahodová pochúťka so zníženým obsahom tuku. V chladničke, v uzavretej nádobe vydrží 3 dni.
- 6ks Jahody/+2 na ozdobu/
- 1ČL Vanilkový cukor/iné sladidlo
- 2PL Voda
- 1ČL Želatína
- 1ČL Med
- 150g Biely jogurt, polotučný
Postup
Jogurt zmiešame s medom. Do malého hrnca si dáme nakrájané jahody,2 lyžice vody a cukor. Keď začne šťava vrieť a maliny sa rozpadnú, odstavíme z ohňa. Pridáme lyžičku želatíny a necháme rozpustiť. Do horúcich jahôd pomaly vmiešame 2 lyžice jogurtu, aby sa zmes ochladila. Potom jahodovú zmes vlejeme do jogurtu. Silikónové formičky si vystelieme plátkami jahôd a potom do nich nalejeme jogurtovú zmes, necháme stuhnúť v chladničke aspoň 1 hodinu.
TIP: Jahody môžete nechať len nakrájané, želatínu rozpustiť v horúcej vode a potom ju postupne zmiešať s jogurtom.
Dobré vedieť: Jahody obsahujú vitamíny A, E,B6, B7, C, mangán, jód, zinok, meď, draslík, sodík, fosfor a horčík. Majú protivírusový, protizápalový a antioxidačný účinok. Ochraňujú cievny systém a srdce, zlepšujú krátkodobú pamäť, znižujú cholesterol, ochraňujú kosti, podporujú hojenie rán a regeneráciu organizmu, chránia telo pred poškodením voľnými radikálmi a chránia tak bunky pred rakovinou prsníka, hrubého čreva, pažeráka. Zmierňujú prejavy chorôb ako dna, choroby pečene, sleziny a krvi. Pôsobia proti nervozite a únave, zlepšujú trávenie.