Hľadáte inšpiráciu ako si pripraviť baklažán? Vyskúšajte tofu zeleninový guláš alebo ho ugrilujte v rúre na paradajkovom základe so zeleninou a bylinkami.
- 1 ks Baklažán menší kus
- 1 Paprika, žltá
- 2 Paradajky
- 1 Cuketa, menší kus
- 1 malý paradajkový pretlak
- 2 PL Repkový olej
- 1 balenie tofu (180g)
- 1ČL Bazalka
- 0,5 ČL Tymián
- 0,5 ČL Bazalka, sušená
- Himalájska soľ
Postup
Baklažán nakrájame na 1 cm plátky nasolíme ho z oboch strán a necháme ho 5 minút odstáť, aby sa zbavil horkosti. Potom ho opláchneme, osušíme a prekrojíme na ¼ a dáme do misky. Nakrájame si cuketu, papriku, paradajky a tofu na kocky. Pridáme ich k baklažánu. Posypeme tymiánom, soľou a 1 PL repkovým olejom. Všetko spolu premiešame. Pretlak zmiešame s 1PL olejom a bazalkou. Vylejeme na dno zapekacej misky. Na vrch dáme zmes zeleniny a tofu. Pečieme v predhriatej rúre 25-30 minút zakryté.
TIP: Ja som namiesto pretlaku dala ½ konzervy pasírovaných paradajok a mala som šťavnatejšiu verziu. Pretlaková verzia je ugrilovaná zelenina bez šťavy. Vtedy zmes po 25 minútach odokryjeme a grilujeme 5 minút.
Dobré vedieť: Baklažán je plný vitamínov, antioxidantov a minerálov. Obsahuje veľa vlákniny, draslíka, vitamínov skupiny B,K,C mangánu i medi. Pomáha pri liečbe zvýšeného cholesterolu, aterosklerózy, rakoviny, cukrovky a zápchy. Zmenšuje opuchy, je močopudný, upravuje vylučovanie žlče, podporuje fungovanie obličiek. Baklažán nekonzumujeme surový. Vyhneme sa tak zažívacím ťažkostiam, bolestiam hlavy a hnačke, ktorú môže spôsobiť solanín. Tepelne spracovaný baklažán ho už neobsahuje.