Banánový koláč s horkou čokoládou

Banánový koláč s horkou čokoládou

Ak sa snažíte schudnúť, nemusíte sa vzdať banánov, pokiaľ je zvyšok vašej stravy rovnako vyvážený a tvoria ho nespracované potraviny. Vyskúšajte chutný banánový koláčik s ovocným pyré. 

Suroviny na 6 porcií

  • 3 Banány
  • 2 Vajíčka 
  • 1 Téglik grécky jogurt
  • 2PL Med 
  • 150g Špaldová múka hladká, celozrnná
  • 1ČL Kypriaci prášok bez fosfátov(DM)
  • 4 Tabuľky horkej čokolády

Postup

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Banány si v miske popučíme vidličkou na kašu. Pridáme 2 vajíčka a poriadne premiešame. Pridáme jogurt, med a múku, zmes vymiešame. Vylejeme do silikónovej formy s priemerom 18 cm, alebo zmes naplníme do silikónových košíčkov. Pridáme kocky horkej čokolády, ktoré strčíme dovnútra cesta. Pečieme 20 minút, alebo až kým je povrch koláča zlatistý. Vrch ozdobíme ovocným pyré(nemusí byť).

TIP: Na pyré sa dá použiť akékoľvek, ovocie ja som použila ananás a jahody. Ovocie na pyré iba rozmixujte, netreba sladiť. Horkú čokoládu môžete vynechať.

Dobré vedieť: Banány dobrým zdrojom vlákniny, horčíka, fosforu, draslíka, železa, obsahujú vitamín A,C, E,B6, B12, stopové prvky, napríklad zinok, mangán, molybdén. Banány pomáhajú pri popraskaných perách, únave, alebo padaní vlasov. Obsahujú aminokyselinu tryptofán – dôležitú pre osviežujúci a nerušený spánok. Odstraňujú kŕče, podporujú pravidelnú stolicu, dobrú náladu, zvyšujú sústredenie. Znižujú krvný tlak, vhodná strava pri žalúdočných vredoch. Ak sa snažíte schudnúť, nemusíte sa vzdať banánov, pokiaľ je zvyšok vašej stravy rovnako vyvážený a tvoria ho nespracované potraviny. Pri strážení si cukrov v strave si  vyberajte menej zrelé banány, ktoré obsahujú rezistentné škroby a menej jednoduchých sacharidov.

Hruškový koláčik.