Bezlepkové orechové rožteky

Bezlepkové orechové rožteky

Bezlepkové orechové rožteky, ktoré môžete poliať horkou čokoládou, alebo ozdobiť podľa vlastnej chuti a fantázie. Hotové aj s prípravou za 25 minút.

Z uvedeného množstva vyjde cca 30 rožtekov (1 porcia 3-4 ks)

  • 200g Lieskové orechy
  • 200g Mandľová múka/alebo pomleté mandle najemno/
  • 2 vajíčka
  • 2 vanilkové cukry alebo iné sladidlo

Postup

Orechy si pomelieme/rozmixujeme na múku aj s väčšími kúskami orechov/, pridáme mandľovú múku, cukor a vajíčka. Vznikne nám redšie cesto, ktorým naplníme cukrárske vrecko/alebo pevnejšie mikroténové vrecko/ a na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujeme rožteky, alebo ľubovoľný tvar. Rúru si predhrejeme na 170°C a pečieme približne 20 minút, alebo kým rožteky zružovejú.

TIP: Čím sú rožteky hnedšie, tým sú chrumkavejšie, keď vychladnú.

Dobré vedieť: Mandľová múka je vhodná na bezlepkové pečenie, má nízky obsah cukru a vysoký podiel bielkovín. Mandle udržiavajú naše srdce v dobrej kondícii, znižujú cholesterol. Múka z mandlí obsahuje vitamíny A,B,D, E, minerály vápnik, draslík, horčík, fosfor a zdravé tuky. Zdravé, znamená telu prospešné, neznamená to, že môžem jesť neobmedzene a nepriberiem. 1g tuku má 9kcal, 1g bielkoviny a 1g sacharidu majú po 4 kcal. Preto oriešky a vôbec tuky konzumujeme s mierou.