Bezlepkové slivkové gule

Bezlepkové slivkové gule

Recept na bezlepkové slivkové gule je tá správna voľba na konci leta. Slivky zbavia pleť hnedých škvŕn podporia imunitu a zaženú jesenné stavy úzkosti.

Suroviny na 2 porcie

  • 125g Tvaroh jemný polotučný
  • 90g Pohánková múka
  • 9 Menších sliviek
  • 2PL Mletý mak
  • 1ČL Trstinový cukor
  • 2PL Čakankový sirup

Postup

Do hlbšieho hrnca dáme zovrieť vodu. Slivky si umyjeme a pozdĺžne prekrojíme tak, aby sme vybrali kôstku, ale neprerezali ich. 3 slivky si odložíme bokom. Tvaroh a múku zmiešame, vypracujeme nelepivé cesto. Rozdelíme ho na 6 častí. Z každej časti tvarujeme placku, do stredu dáme slivku a v rukách vyformujme guličku.

Potom ich naraz vložíme do vriacej vody, keď gulička vypláva na hladinu, vyberieme ju. Zvyšné slivky si nakrájame na menšie časti, ktoré dáme na panvicu s cukrom a necháme ich pustiť šťavu, odstavíme z ohňa. Hotové guličky posypeme opečenými slivkami, lyžicou maku a lyžicou čakankového sirupu.

TIP: Môžete použiť akúkoľvek celozrnnú múku bez lepku. Vajíčko netreba pridávať, s cestom sa dobe pracuje vďaka jemnému tvarohu.

Dobré vedieť: Slivky obsahujú veľa vlákniny, málo kalórií. Vitamín A, skupiny B,C, ďalej draslík, vápnik, zinok. Ich konzumáciou si zlepšíte trávenie, udržiavajú zdravé srdce a kosti, pomôžu pri zápche. Podporujú imunitu, chudnutie a chránia zrak. Pleť zbavujú hnedých škvŕn a vrások, sú súčasťou viacerých kozmetických výrobkov, lebo držiavajú pleť mladú.