Bravčová panenka v pomarančovej omáčke

Bravčová panenka v pomarančovej omáčke

Vedeli ste, že… 2 dcl čerstvej pomarančovej šťavy denne účinne redukuje zvýšený cholesterol a zvýšený krvný tlak, prečisťuje cievy od nadbytočného tuku, detoxikuje a má antiseptické účinky?

Suroviny na 1 porciu

  • 110g Bravčovej panenky
  • 1 Väčší zemiak
  • 1 Jarná cibuľka alebo šalotka
  • 1ČL Repkový olej
  • 1 Malý pomaranč
  • Mleté čierne korenie
  • Himalájska soľ 

Postup

Zemiak si uvaríme v šupe. Nakrájame ho na kolieska a opečieme s jarnou cibuľkou, ktorú sme nakrájali na kolieska. Panenku zbavíme blany a nakrájame na 1,5 cm plátky. Osolíme, okoreníme a opečieme na troške repkového oleja. Šťavou z pomaranča pokvapkáme mäso a zemiaky, alebo si urobíme pomarančovú redukciu. Pomarančovú šťavu osladíme troškou medu a povaríme, kým trošku nezhustne, potom ňou polejeme mäso. 

TIP: Pomaranč môžete ošúpať, nakrájať na kolieska a opiecť ho na panvici a podávať iba s mäsom, bez zemiakov.

Dobré vedieť: Pomaranč obsahuje vlákninu, vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo, antioxidanty a vitamín C. Výborne sa hodí do redukčných diét, ale aj v lete na ochladenie organizmu. Pomaranč čistí tráviaci trakt, podporuje trávenie a  vylučovanie žlče, posilňuje imunitný a nervový systém, je vhodný pri liečbe reumy a dny, odbúrava kyselinu močovú z krvi, 2 dcl čerstvej pomarančovej šťavy  denne účinne redukuje zvýšený cholesterol a zvýšený krvný tlak, zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov a pokožky, prečisťuje cievy od nadbytočného tuku, detoxikuje a má antiseptické účinky.

Bravčová panenka so zeleninovým pyré.