Hľadáte recept na jedlo, ktoré je vhodné do redukčnej diéty? Lahodná bravčová panenka so zeleninovým pyré a šampiňónmi. To je ono! Ľahký obed, alebo večera, z ktorého nepriberiete. Chutné, zdravé aj rýchle.
Suroviny na 4 porcie
- 400g bravčovej panenky
- 10 kusov mrkvy
- 1 kaleráb
- 500 g šampiňóny
- Mleté čierne korenie
- Himalájska soľ
Postup
Mrkvu a kaleráb si ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme domäkka. Kým sa varia ,opečieme si hríby a mäso. Hríby nakrájame na plátky, na suchej nepriľnavej panvici ich za občasného miešania opečieme dozlata. Panenku zbavíme blany a nakrájame si ju na 1,5 cm plátky. Každý plátok potrieme troškou olivového oleja z jednej strany,osolíme a okoreníme. Keď sú hríby hotové dáme na rozpálenú panvicum mäso a opečieme z každej strany asi 1-2 minúty, nech nie je suché. Dokončíme si zeleninové pyré. Zlejeme vodu, zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka, dochutíme soľou a ľubovoľným korením.
TIP: Keď kaleráb nahradíme zemiakom pyré bude hustejšie. Hríby netreba podlievať vodou a ani olejom. Mäso chutí výborne pokvapkané pomarančovou šťavou, alebo omáčkou z nej. Pomarančová omáčka: šťava z pomaranča + 1 čajová lyžica medu, zredukujeme na miernom ohni a polejeme mäso.
Dobré vedieť: Šampiňóny majú vysoký obsah vlákniny, vitamínu B2,B5, B6,B7,C,D,E,K, minerály a stopové prvky ako vápnik, železo, horčík, draslík, fosfor, meď, zinok, jód. Takmer 80% tvorí voda, sú vhodné do redukčných diét, zmierňujú opuchy, majú nízky obsah sodíka a preto sú vhodné na konzumáciu pre ľudí s vysokým krvným tlakom. Pravidelnou konzumáciou pomáhajú predchádzať ateroskleróze. Obsahujú riboflavín, niacín, vitamín E,C selén a zinok, ktoré bojujú proti voľným radikálom, ktoré spôsobujú degeneráciu buniek. Pomáhajú pri liečbe alergií, priaznivo pôsobia na nervový systém, kosti, ochraňujú srdce, zmierňujú príznaky dny, podporujú imunitný systém.