Bravčová panenka so zeleninovým pyré

Bravčová panenka so zeleninovým pyré

Hľadáte recept na jedlo, ktoré je vhodné do redukčnej diéty? Lahodná bravčová panenka so zeleninovým pyré a šampiňónmi. To je ono! Ľahký obed, alebo večera, z ktorého nepriberiete. Chutné, zdravé aj rýchle.

 Suroviny na 4 porcie

  • 400g bravčovej panenky
  • 10 kusov mrkvy
  • 1 kaleráb
  • 500 g šampiňóny
  • Mleté čierne korenie
  • Himalájska soľ

Postup

Mrkvu a kaleráb si ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme domäkka. Kým sa varia ,opečieme si hríby a mäso. Hríby nakrájame na plátky, na suchej nepriľnavej panvici ich za občasného miešania opečieme dozlata. Panenku zbavíme blany a nakrájame si ju na 1,5 cm plátky. Každý plátok potrieme troškou olivového oleja z jednej strany,osolíme  a okoreníme. Keď sú hríby hotové dáme na rozpálenú panvicum mäso a opečieme z každej strany asi 1-2 minúty, nech nie je suché. Dokončíme si zeleninové pyré. Zlejeme vodu, zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka, dochutíme soľou a ľubovoľným korením.

TIP: Keď kaleráb nahradíme zemiakom pyré bude hustejšie. Hríby netreba podlievať vodou a ani olejom. Mäso chutí výborne pokvapkané pomarančovou šťavou, alebo omáčkou z nej. Pomarančová omáčka: šťava z pomaranča + 1 čajová lyžica medu, zredukujeme na miernom ohni a polejeme mäso.

Dobré vedieť: Šampiňóny majú vysoký obsah vlákniny, vitamínu B2,B5, B6,B7,C,D,E,K, minerály a stopové prvky ako vápnik, železo, horčík, draslík, fosfor, meď, zinok, jód. Takmer 80% tvorí voda, sú vhodné do redukčných diét, zmierňujú opuchy, majú nízky obsah sodíka a preto sú vhodné na konzumáciu pre ľudí s vysokým krvným tlakom. Pravidelnou konzumáciou pomáhajú predchádzať ateroskleróze. Obsahujú riboflavín, niacín, vitamín E,C  selén a zinok, ktoré bojujú proti voľným radikálom, ktoré spôsobujú degeneráciu buniek. Pomáhajú pri liečbe alergií, priaznivo pôsobia na nervový systém, kosti, ochraňujú srdce, zmierňujú príznaky dny, podporujú imunitný systém.

Chcem si pozrieť iný recept z mäsa.