Brokolicové karbonátky pečené v rúre sa hodia na odľahčenie jedálnička. Namiesto bielkoviny z mäsa , bielkovinu získaš zo syra a jogurtového dresingu. Poďme na to.
Suroviny na 1 porciu
- 200g brokolice
- 40g syra
- 40g strúhanka na obalenie
- soľ, mleté čierne korenie
Jogurtovo-cesnakový dresing
- 70g skyr alebo grécky jogurt
- 2PL mlieko
- sušený cesnak alebo pretlačený podľa chuti
- korenie a bylinky podľa chuti
Postup
Brokolicu si povaríme v osolenej vode 1 minútu, necháme vychladnúť a potom rozmixujeme alebo nakrájame na menšie kúsky. Zmiešame s nastrúhaným syrom, korením a soľou. Vytvarujeme rukou karbonátky a obalíme v strúhanke. Pečieme v rúre na 200°C 25 minút. Podávame s uvarenými zemiakmi a jogurtovým dresingom.
TIP: Výborne chutí aj kombinácia karfiol a mrkva.
Dobré vedieť: Brokolica obsahuje nerozpustnú vlákninu, ktorá uľahčuje pravidelné vyprázdňovanie. Má nízky glykemický index a málo kalórií. Je vhodná pre každodenné stravovanie, pre diabetikov aj do redukcie hmotnosti. Obsahuje veľa vitamínu K, ktorý je potrebný na vstrebanie vápnika do kostí. Pravidelnou konzumáciou si ochraňujeme zdravie sietnice, znižujeme zápaly na kĺboch a udržiavame zdravé srdce.