Brokolicový koláč s ľanovými semienkami

Brokolicový koláč s ľanovými semienkami

Máte radi zemiakové placky? Tento koláčik z brokolice Vám ich chuťou pripomenie. Môžete si ho dopriať bez výčitiek aj na večeru, keďže je nabitý bielkovinami,vlákninou a obsahuje iba tri lyžice múky.

Suroviny na 4 porcie

  • 500g Brokolica
  • 3PL kukuričná jemná múka (môže byť aj iná celozrnná)
  • 3 PL Syr Ementál
  • 3 Vajíčka
  • 2PL Ľanové semienka
  • 1 Strúčik cesnak
  • 1ČL Sušený Majorán
  • 1ČL Drvená rasca
  • Himalájska soľ/Morská soľ

Postup

Ľanové semienka si dáme do vody na 5 minút, aby trošku zmäkli. Medzitým si brokolicu rozoberieme na ružičky, opláchneme pod studenou vodou. Následne ju zalejeme vriacou vodu tak, aby bola celá ponorená. Necháme ju odpočívať 2 minúty. Brokolicu scedíme a rozmixujeme ju na jemnejšiu zmes, nie kašu. Ľanové semienka scedíme, všetky ingrediencie zmiešame s pomixovanou brokolicou a vzniknutú masu nalejeme do silikónovej formy s priemerom 22 cm. Vrch koláča uhladíme a dáme piecť na 200°C do vopred vyhriatej rúry. Pečieme 25 minút.

TIP: Koreniny si môžete meniť podľa Vašej chuti. Koláč chutí výborne vychladený. Podávame s bielym jogurtom max. tuku 1,8%  alebo kyslou smotanou s tukom 10%.

Dobré vedieť: Brokolica sa považuje za jednu z najzdravších druhov zeleniny. Obsahuje veľa vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Vysoký obsah vitamínu C, vitamín E a selén z nej robia kráľovnú zeleniny v zdravej výžive. Je to najúčinnejšia kombinácia v boji proti rakovine. Podporuje činnosť žalúdka, mozgu, znižuje cholesterol, podporuje imunitu a krvotvorbu. Najviac telu prospešných látok si zachováva surová(zelené časti sa nastrihajú na šalát, bez hlúbikov) alebo pripravená na pare.

Iný recept