Cestoviny s baklažánom a tuniakom

Cestoviny s baklažánom a tuniakom

Neviete čo s baklažánom? Dajte si ho s paradajkami a cestovinami. Na tomto recepte nie je čo pokaziť. Zvládne ho aj úplný začiatočník a chutiť budú ako od šéfkuchára.

  • 70g Semolinové cestoviny
  • 1 Malá konzerva tuniaka vo vl. šťave
  • 1 Menší baklažán
  • 4 Cherry paradajky
  • 1 Jarná cibuľka
  • 1PL Domáci paradajkový pretlak
  • 1PL Repkový/Olivový olej
  • 1PL Syr Pecorino/Parmezán
  • ½  ČL Tymián
  • Himalájska/Morská soľ

Postup

Cestoviny si uvaríme v mierne osolenej vode podľa návodu. Baklažán, cibuľku a paradajky si nakrájame na menšie kúsky. Na oleji si ich opražíme asi 5 minút, občas premiešame, pridáme pretlak, tymián, soľ a chvíľu podusíme zakryté, nevaríme na kašu. Tesne pred vypnutím vmiešame tuniaka, ktorého sme zbavili vody a cestoviny, dobre premiešame, posypeme syrom tesne pred podávaním.

TIP: Cestoviny si môžeme urobiť aj bez tuniaka. So zeleninou- baklažán, cuketa a paradajky.

Dobré vedieť: Baklažán obsahuje vitamíny A, C,K skupiny B, mangán, fosfor, horčík, má močopudné účinky, ochraňuje srdce a kardiovaskulárny systém, Jesť by sme ho mali pri problémoch s pamäťou, či suchou pokožkou, rozbíja močové a obličkové kamene, pomáha pri zápche, cukrovke, ateroskleróze, znižuje cholesterol, podporuje trávenie a imunitu, ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi. Neodporúča sa konzumovať ľuďom, ktorí majú ekzém. Baklažán konzumujeme vždy tepelne upravený, kedy sa stráca z neho jedovatý solanín, ktorý sa nachádza napríklad aj v zelených paradajkách, či zemiakoch.

Cestoviny s tuniakom a olivami.