V stredomorskej kuchyni je bazalka základnou surovinou v šalátoch, dresingoch, polievkach a používa sa aj na ochutenie mäsa. Je to úžasná bylinka, ktorá je chutná a liečivá. Vyskúšajte ju v omáčke na cestoviny.
Suroviny na 2 porcie
- 2 ks kuracích pŕs
- 140 g Semolinové cestoviny
- 1 hrsť čerstvá bazalka
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 malá šalotka
- 2PL olivový olej
- 1 téglik smotana na varenie tuk 10% (180g)
- Čierne korenie, mleté
- Himalájska/Morská soľ
Postup
Cestoviny si uvaríme al dente. Medzitým si kuracie prsia, umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky. Na oleji si orestujeme cibuľku, cesnak a pridáme kuracie prsia. Potom ako sa kuracie prsia zatiahnu, osolíme, okoreníme a zakryjeme ich pokrievkou, necháme dusiť vo vlastnej šťave 5 minút. Potom odokryjeme, a nalejeme smotanu, varíme na miernom ohni pokiaľ sa omáčka nezredukuje na minimum. Nezahusťujeme múkou. Tesne pred koncom vložíme nasekanú bazalku, premiešame, privedieme do varu a odstavíme z ohňa.
TIP: Do cestovín môžete pridať 1PL mletých pražených búrskych orieškov(nesolené).
Dobré vedieť: Bazalka sa používa na liečenie artritídy a pri zápaloch čriev, lieči problémy s pečeňou, podporuje trávenie, zlepšuje metabolizmus, pôsobí proti nafukovaniu, depresii, stimuluje odbúravanie tukových buniek, používa sa aj ako liek pri zápaloch ďasien, ústnej dutiny a hrdla. Odvar z bazalkových listov utišuje kašeľ a pomáha prečistiť dýchacie cesty. Pripravíte si ho zaliatím čerstvej bazalky 250 ml horúcej vody a lúhujte zakrytú sedem minút. Popíjame po dúškoch.