Koláč vhodný na každú príležitosť. Vysoký obsah bielkovín a zdravé tuky v podobe orieškov zaručia, že si pochutnáte na 1 kúsku a sýty budete až na niekoľko hodín.
Plnka
- 1 kg Tvaroh nízkotučný, jemný
- 40g Vanilkový cukor/iné sladidlo
- 1 Žĺtok
Korpus
- 180 Ovsené vločky
- 30g Čakankový sirup
- 1ks Bielok
- 60ml Vody
Karamelová poleva
- 80ml Vody
- 110g Trstinový cukor
- 1/2 ČL soľ
- 40g Maslo
- 50ml Sladká smotana
Oriešky na posypanie
- 100g Mix kešu a lieskových orechov
Postup
Ovsené vločky rozmixujeme s bielkom, sladidlom a troškou vody, zmes natlačíme na dno silikónovej formy. Pomôžeme si navlhčenou lyžicou. Dáme piecť na 7 minút do vyhriatej rúry na 180°C.
Tvaroh zmiešame so žĺtkom a cukrom. Vylejeme na predpečený korpus a pečieme pri teplote 160°C približne 40 minút. Keď sa okraj koláča oddeľuje od formy, je hotový. V strede sa môže trochu triasť. Necháme ho vychladiť. Uvaríme si karamel.
Do 80 ml vody dáme 110g trstinového cukru. Privedieme k varu za občasného miešania. Keď cukor začne hustnúť, pridáme maslo, po rozpustení smotanu. Necháme prejsť varom, odstavíme z ohňa a primiešame soľ./môžete vynechať/
Koláč polejeme mierne vychladeným karamelom, posypeme opečenými, nasekanými orieškami. necháme stuhnúť hodinu, alebo z večera do rána.
TIP: Namiesto ovsených vločiek môžete rozmixovať celozrnné kekse s maslom. Do tvarohu pôjde potom celé vajíčko.
Dobré vedieť: Tvaroh je ľahko stráviteľný a obľúbený u športovcov. Výborná potravina aj pre vegetariánov. Obsahuje na 100g viac ako 16g bielkovín. Vhodný je pre tehotné ženy, ako zdroj fosforu a vápnika pre zdravé kosti. Tvaroh pomáha aj s pálením záhy a pri chorobách žalúdka. Horčík v tvarohu napomáha k správnemu fungovaniu svalov a nervovej sústavy. Zinok podporí imunitu a bojuje proti stresu a úzkosti.