Cícerové placky s červenou kapustou

Cícerové placky s červenou kapustou

Vyskúšajte cícerové placky, ktoré sú chrumkavé, dobre zasýtia a sú hlavne zdravé. Jedlo je vhodne pre celiatikov, vegetariánov, športovcov, deti aj tehotné ženy. V redukčnej diéte je dobré ho konzumovať na obed. 

Suroviny na cícerové placky (3 porcie)

  • 1 Plechovka cícera (použila som konzervovaný parou)
  • 1 Jarná cibuľka (zelená časť)
  • 1PL Repkový olej
  • 1 ČL Mletá rasca
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1ČL (plytká) Kari korenie
  • 1 Štipka Himalájska soľ
  • 2ČL Ľanové semienka
  • 5PL vlažná voda

Suroviny na pečenú kapustu

  • 1 Menší kus červená kapusta
  • 2PL vlašské orechy
  • 2 PL Repkový olej
  • 1ČL drvená rasca
  • 1ČL červená paprika
  • Štipka soli

Jogurtový dresing s parmezánom a bazalkou

  • 1 téglik  bieleho jogurtu, tuk max. 1,8%
  • 1 PL Strúhaný Parmezán
  • ½ ČL čerstvá bazalka nasekaná nadrobno
  • Štipka soli

Postup

Cícerové placky: Cícer prepláchneme a dáme ho so mixéra spolu s jarnou cibuľkou, olejom, pretlačeným strúčikom cesnaku, koreninami a vodou. Krátko pomixujeme, aby sa suroviny spojili, ale nevznikla pasta. Pridáme ľanové semienko, premiešame. Zo vzniknutej hmoty rukami  tvarujeme placky s priemerom cca 10cm a vysoké asi 1 cm. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Rúru si zohrejeme na 190°C a pečieme 20 minút. Z daného množstva vyjde 6-7 kusov.

Pečená kapusta: : kapustu si nakrájame na tenké pásiky, pridáme koreniny,soľ a olej. Orechy si nasekáme na menšie kúsky a primiešame ich ku kapuste. Takto pripravenú kapustu môžeme piecť v rúre spolu s plackami. Alebo si ju môžete krátko opiecť na sporáku v nepriľnavej panvici. Olej už nepridávame. Kapustu môžete trošku pripiecť, ale nie spáliť do tmavo hneda.

Jogurtový dresing: všetko spolu zamiešame, môžeme pridať trošku citrónovej šťavy, alebo korenie podľa Vašej chuti. Pokiaľ nemáte po ruke čerstvú bazalku, môžete ju nahradiť petržlenovou vňaťou, alebo pažítkou.

Dobré vedieť:  Cícer a červená šošovica sú jediné strukoviny, ktoré nenafukujú. Prečo si cícer zaradiť do jedálnička? Obsahuje vápnik, železo, vitamíny A,B,C,E,K veľa vlákniny.  Je výborným pomocníkom pri znižovaní hladiny cholesterolu, krvného tlaku, ateroskleróze, cukrovke, zlepšení imunity, podporuje trávenie. Dá sa pripraviť na rôzne spôsoby. Okrem placiek z neho môžete pripraviť nátierky, polievky, dipy, omáčky na cestoviny, koláče, pridávať ho do šalátov

TIP: Cícer si môžeme kúpiť aj suchý, v BIO kvalite a necháme si ho napučať cez noc 10-12 hodín. Cícer prepláchneme studenou vodou. Zalejeme ho v pomere 1:3 dielom vody. V noci ho prikryjeme utierkou, lebo zvykne pri pučaní vystreľovať z misky. Po napučaní vodu zlejeme. Opláchneme ho a varíme asi 60 minút, kým nezmäkne. Solíme až na konci varenia.

Pozrieť iný recept