Cícerový hummus s grilovanou zeleninou. Krémová nátierka alebo dip hotový do 15 minút. Podávame s grilovanou zeleninou a celozrnným chlebom.
Suroviny na 4 porcie
• 1 Konzerva cícer (400g)
• 2 PL tahini pasta (alebo 1PL orechové maslo)
• 2 Strúčiky cesnaku
• Šťava z 1 citróna
• 2 PL olivový olej
• ½ ČL mletá rasca
• Morská soľ
• 2-3 PL Vlažná voda
• 1 Väčší baklažán
• 2 PL Olivový olej
• Štipka soli
• 1 Strapec cherry paradajky
• Mrkva/uhorka alebo iná zelenina
Postup
Na hummus môžeme použiť parený cícer z konzervy netreba zlievať. Do mixéra vložíme cícer, tahini, cesnak, citrónovú šťavu, olivový olej a koreniny. Mixujeme a postupne pridávame vlažnú vodu až kým nevznikne krémová konzistencia. Dochutíme soľou. Baklažán nakrájame na hrubé plátky a grilujeme na panvici potretej s olejom 4-5 minút z každej strany do zlatista. Potom ugrilujeme paradajky. Hummus natrieme na grilovaný baklažán a zrolujeme. Podávame s grilovanými cherry paradajkami a mrkvovými tyčinkami alebo inou zeleninou.
TIP: Podávať môžeme aj s pita alebo celozrnným chlebom.
Dobré vedieť: Cícer je bohatý na rastlinné bielkoviny, vlákninu. Obsahuje aj vitamíny skupiny B, horčík a fosfor pre správnu funkciu svalov a nervov. Tahini dodáva vápnik a zdravé tuky. Ideálne jedlo nielen pre vegetariánov plné živín.


