Citrónové sušienky s orechmi a proteínom sú podobné lineckému cestu, môžeš namazať džemom, poliať čokoládou alebo iba tak zapíjať s čajíkom.
Suroviny na 2 plechy (po zlepení 1 )
- 1,5 hrnčeka hladkej múky
- 50g opečených lieskových orechov
- 2ks vajíčka
- 1 balíček vanilkový cukor
- 1 odmerka vanilkový proteín
- 70g masla 82% tuk
- kôra z ½ citróna
- na ozdobenie čokoláda, džem
Postup
Múku zmiešame s cukrom, vanilkovým proteínom a rozomletými orechmi. Premiešame a pridáme vajíčka, nastrúhané maslo a vymiesime cesto. Dáme do potravinovej fólie na 15 minút do chladničky. Potom rozdelíme na dve časti, vyvaľkáme na hrúbku 3mm a dáme piecť na 170°C na 10 minút. Môžeme podávať iba tak alebo zlepiť džemom, poliať čokoládou.
TIP: Proteín môžeš nahradiť múkou a pridaj trochu cukru. Citrónovú kôru môžeš vymeniť za pomarančovú. Oriešky podľa toho aké máš doma.
Dobré vedieť: Biela múka je kaloricky podobná špaldovej celozrnnej múke. Celozrnná má viac prospešných látok ako vitamíny, minerály a vlákninu. Pri sušienkach je lepšia biela aj biely cukor, nakoľko celozrnná múka a trstinový cukor (môžeš použiť) budú držať v sebe vodu. To znamená, že koláčiky/sušienky nebudú chrumkavé.