Už ste jedli čokoládový puding z tekvicového pyré? Je to zdravšia verzia klasického pudingu, chutí aj deťom. Keď si budete robiť tekvicu na obed, vyskúšajte si ho uvariť.
Suroviny na 1 porciu
- 2 Hrsť maslovej tekvice
- 1 PL Krupica z celozrnnej ryže
- 1PL Lieskové orechy
- 2 dcl Kokosové mlieko/ 12% smotana
- 1PL Med
- 1PL Kakao/2 tabuľky horkej čokolády
- Štipka škorice
Postup
Tekvicu si ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v mlieku s medom a škoricou. Keď je tekvica uvarená, rozmixujeme ju a pridáme krupicu a rozmixované orechy. Po zhustnutí pridáme kakao/čokoládu, premiešame a odstavíme z ohňa. Necháme vychladnúť, podávame s ovocím.
TIP: Ak máte radi redší puding, krupicu nemusíte pridávať. Tento dezert si vždy uvarím, keď mám na obed tekvicové pyré.
Dobré vedieť: Tekvica obsahuje minerály ako železo, meď, horčík, zinok, či draslík, vitamíny skupiny B,A,C. Pomáha znižovať tuk obsiahnutý v krvi a pôsobí diureticky. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, je prevenciou proti zápche, vysokému cholesterolu, rakovine hrubého čreva a konečníka. Tekvica obsahuje dvakrát viac vitamínu A ako napríklad mrkva. Dnes je tiež dobre známe, že látky, vďaka ktorým má tekvica (aj iné ovocie a zelenina) svoju výraznú farbu pomáhajú chrániť telo pred ochoreniami srdca, rakovinou a predčasným starnutím. Jej konzumáciou podporíme imunitu, zdravie pokožky aj prostaty. https://jedalniceknamieru.sk/tekvicove-placky/