Výborné cuketové tyčinky so sezamom upečené za 12 minút, vhodné na raňajky alebo ako snack do auta na cesty, či túru.
Suroviny na 30 ks
- ½ Cukety
- 100g Špaldovej hladkej múky
- 40g Masla tuk 82%
- 2 strúčiky cesnaku
- 1ČL Prášok do pečiva
- 1ČL Morská soľ
- Sezam na posypanie
Postup
Cuketu si nastrúhame na jemnom strúhadle a osolíme. V druhej miske zmiešame zmäknuté maslo s múkou, pretlačený cesnak, kypriaci prášok a soľ. Potom pridáme vyžmýkanú cuketu a vypracujeme cesto. Ak je príliš husté, pridáme vodu z cukety.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 3 milimetre. Potrieme ho rozšľahaným vajíčkom a nakrájame z neho tyčinky. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme sezamom. Pečieme na 210 °C približne 12 minút.
TIP: Namiesto cukety môžete použiť mrkvu. Semienka môžu byť ľanové, mak, alebo rasca.
Dobré vedieť: Cuketa obsahuje vitamíny A, B,C a mineráli ako vápnik, draslík, horčík a fosfor v cukete podporujú obranyschopnosť, ochraňujú a obnovujú bunky, zlepšujú trávenie, prečistia hrubé črevo a obličky, posilnia srdce, cievy a sliznice, znížia vysoký cholesterol.