Kto nemiluje cigánsku? Urob si ju doma bez litrov oleja, s cibuľou a domácou žemľou. Chutí ako z vianočných trhov.
Suroviny na 4 žemle ( 4 porcie)
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 2 vajíčka
- 20g masla
- 1ČL soľ
- 3g sušené droždie
- 1ČL cukor
- 70ml vlažná voda
- 70ml mlieko
- sezam
Náplň
- 400g grilované kuracie prsia
- 3 veľké cibule
- 2 PL oleja (1 na cibuľu a 1 na mäso)
- 4 ČL horčica
- 4 plátky eidam 30% tuku
Postup
Do vlažného mlieka pridáme cukor a droždie, necháme rozpustiť. V druhej miske si zmiešame múku, soľ, roztopené maslo, vodu, jedno celé vajíčko a bielok. Žĺtok z druhého vajíčka si necháme na potretie žemlí pred pečením. K cestu pridáme aj droždie rozpustené v mlieku, vypracujeme cesto. Misku potrieme trochou oleja, vložíme do nej cesto, prikryjeme potravinovou fóliou a odložíme na teplé miesto vykysnúť. Stačí 1 hodina.
Medzitým si pripravíme cibuľu. Nakrájame ju na tenké plátky, opečieme na oleji v nepriľnavej panvici, kým nie je hnedá. Posolíme až po upečení.
Cesto rozdelíme na 4 časti, rukami vytvarujeme bochníky. Potrieme žĺtkom, posypeme sezamom a dáme piecť na 20 minút na 180°C.Pečenie zhora a zdola + ventilátor.
Teraz si pripravíme mäso. Kuracie prsia nakrájame a vyklepeme tĺčikom na tenšie plátky, posypeme soľou, mletým čiernym korením a sušeným cesnakom. Opečieme na oleji a naplníme žemle. Plátok syra, horčica, cibuľa, mäso, prípadne čo chutí tebe.
TIP: Naplnenú žemľu daj do mikrovlnky na 20 sekúnd, aby sa syr trošku roztopil. Výborne ako náplň chutia aj opečené huby alebo paprika. Náplň je na tebe.
Dobré vedieť: 100 gramov kuracích pŕs má 29g bielkovín, u žien pokrýva viac ako 38% u mužov takmer 30% odporúčanej dennej dávky bielkovín. Obsah tuku je iba približne 3 g, nasýtených tukov menej ako 1 gram. Energetická hodnota 100 gramov kuracích pŕs je okolo 150 kalórií. Ubratím tuku pri príprave dostaneš veľmi dobrý pomer makroživín v celom jedle.