Domáca pečeňová paštéta bez smotany

Domáca pečeňová paštéta bez smotany

Úžasná domáca pečeňová paštéta bez pridania smotany. Namiesto nej pridajte koreňovú zeleninu, vylepší jej chuť aj nutričné hodnoty.

Suroviny na 6 porcií

  • 350g kuracie pečienky z farmy
  • 100g mrkva
  • 60g zeler
  • 50 petržlen
  • 500ml vody
  • 3 guličky čierne korenie
  • 1 bobkový list
  • 5 guličiek nové korenie
  • 1/2 ČL Horčica
  • 1/2 ČL Morská soľ
  • 1ČL Repkový olej
  • mleté čierne korenie/majorán, mletá červená paprika/

Postup

Pečienky umyjeme, zbavíme tuku, dáme ich do hrnca s vriacou vodou, pridáme nakrájanú očistenú zeleninu, nové korenie, celé čierne korenie a bobkový list. Varíme 35 minút na miernom ohni. Potom odstavíme z ohňa, vyberieme koreniny a bobkový list. Pečienky so zeleninou necháme vychladnúť.

Do mixéra dáme pečienky spolu s horčicou,1ČL oleja, soľou a mletým čiernym korením rozmixujeme na hladkú zmes. Vývar pridávame podľa toho akú chceme mať hustú paštétu. Paštétu po vychladnutí preložíme do sklenenej uzatvárateľnej fľašky. V chladničke vydrží 4-6 dní.

TIP: Zeleninu môžete nakombinovať podľa vlastnej chuti. Petržlen nepridávajte viac, spolu s pečeňou obsahujú veľa železa v jednej porcii. Zvyšný precedený vývar si môžete dať zamraziť a použiť ho do zeleninovej polievky, alebo ho vyliať.

Dobré vedieť: Kuracia pečeň obsahuje kvalitný proteín, ľahko stráviteľný, veľa zinku, železa, vitamíny A,C. Pomáha pri anémii aj pri chorobách tráviaceho traktu. Nie je vhodné ju konzumovať pri vysokom cholesterole. Obsahuje veľa vitamínu a preto by sa jej mali vzdať aj tehotné ženy, nakoľko vysoký obsah vitamínu A môže poškodiť plod. Niektoré ťažké kovy, ako olovo sa hromadia práve v pečeni preto je lepšie konzumovať pečeň od sliepok z domáceho chovu, alebo z bio fariem.

https://jedalniceknamieru.sk/salat-z-kuracej-pecienky/