Máte radi sladké raňajky? Urobte si vlastnú zdravšiu verziu zapekaných cereálií s ovocím a orieškami. Skladujeme v uzavretej nádobe.
Suroviny:
- 4 šálky ovsené vločky(200ml šálka alebo 340g)
- 3PL slnečnicové semienka
- 5ČL strúhaný kokos
- 2PL medu
- 2PL vlašské orechy
- 2PL lieskovce
- 1PL sušené brusnice
- 2PL horká čokoláda,
- 2 menšie zrelé banány
Postup
V hlbokej panvici si opečieme za častého miešania vločky, semiačka, strúhaný kokos, banány nakrájané na malé kúsky a med, kým všetko nevonia a vločky trochu nezhnednú. Zložíme zo sporáku a pridáme orechy, brusnice, čokoládu nasekanú na malé kúsky. Naberáme si na raňajky a zalejeme mliekom, alebo dáme do bieleho jogurtu, gréckeho typu. 1 dávka sú 2PL do jogurtu, s mliekom 2 dcl mlieko 4 PL domácich cereálií.
TIP: Môžete si urobiť vlastnú verziu cereálií podľa chuti. Vynechať banány, ostatné ingrediencie zmiešať, poliať medom (tak, aby sa tvorili po zamiešaní hrudky z pripravenej zmesi) a nechať v rúre zapiecť na 190°C asi 7-12 minút do chrumkava, raz premiešať, aby sa opiekli rovnomerne.
Dobré vedieť : Ovsené vločky majú vysoký obsah vlákniny, bielkovín a zložených cukrov, preto nie sú vhodné ich konzumovať na večeru. Majú veľa vitamínov skupiny B, E,K minerály a stopové prvky- horčík, fosfor, meď, mangán, železo, zinok, selén. Sú vhodné aj pri bezlepkovej diéte. Ich konzumáciou si podporíme imunitu, tráviaci systém, utlmíme zápaly, ochránime sa pred depresiou, znížime cholesterol, sú prevenciou proti zápche, stabilizujme hladinu cukru v krvi, čo je dôležité nielen pri chudnutí. Čistia pleť, zužujú póry a majú omladzujúci účinok.