Pečené zemiaky sa hodia ako príloha k mäsu, rybám, cottage syru aj tvarohovému či bryndzovému dipu.
- 1 kg zemiakov
- 3 PL olivový olej
- 2 PL údená paprika
- 1 PL mletá rasca (alebo celá)
- morská soľ
Postup
Zemiaky si dobre umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky alebo štvrtinky. Vložíme ich do hlbšej misky, pridáme rascu, údenú papriku a olej. Premiešame vareškou alebo trasením misky, kým sa zemiaky neobalia korením. Potom zemiaky vysypeme na plech vystlaný papierom a pečieme na 200°C približne 45 minút. Vyberieme a necháme trošku vychladnúť, dochutíme soľou. Podávala som s kuracím mäsom, kečupom a šalátom z červenej repy.
TIP: Korenie a bylinky použite podľa chuti. Solíme až po upečení, potom sú zemiaky chrumkavejšie. Hodí sa k nim skvele cottage syr alebo jogurtovo- bryndzový alebo tvarohový dip s bylinkami. Mňam! To musíte vyskúšať. 🙂
Dobré vedieť: Zemiaky zlepšujú trávenie, znižujú cholesterol a krvný tlak, posilňujú zdravie srdca a očí. Posilňujú imunitný systém, chránia a vyživujú pokožku, podporujú dobrý spánok.