Fazuľová polievka s kôprom

Fazuľová polievka s kôprom

Fazuľová polievka s kôprom a zemiakmi je sýte jedlo. Preto je vhodná aj do diéty. Na porciu obsahuje 12g rastlinných bielkovín. Navýšená porcia je vhodná ako hlavné jedlo.

Suroviny na 10 porcií

  • 500g Fazuľa biela
  • 1 Veľká cibuľa
  • 1L Zeleninový vývar/voda
  • 300 ml Polotučné mlieko
  • 1 PL Sušená zelenina
  • 200g Zemiaky
  • 2PL Kyslá smotana
  • 3 ks Bobkový list
  • 1PL Špaldová múka
  • 5 Guličiek nové korenie
  • Hrsť  kôprová vňať
  • Mleté čierne korenie, soľ
  • Šťava z 1 citróna

Postup

Fazuľu si namočíme, za 4 hodiny zlejeme a opäť namočíme, necháme napučať cez noc. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme fazuľu, potom vývar, zemiaky, sušenú zeleninu, bobkový list a korenie. Varíme na miernom ohni domäkka približne 1,5 hodiny. Potom dolejeme mlieko a necháme zovrieť. Pridáme kyslú smotanu rozmiešanú v troške šťavy z polievky/voliteľné/nasekaný kôpor, chvíľu povaríme. Môžeme zahustiť 1 lyžicou celozrnnej múky. Necháme prevrieť, odstavíme z ohňa a potom pridáme soľ a citrónovú šťavu podľa chuti.

TIP: Polievka má byť hustá, smotanu si môžete pridať priamo na tanieri.

Dobré vedieť: Fazuľa je bohatá na vitamíny skupiny B a vlákniny. Jej konzumáciou si podporíme trávenie, zdravie pokožky, dobrú náladu, znižuje vysoký cholesterol a tlak. Čistí tráviaci trakt a znižuje opuchy.