Fazuľová polievka s kôprom a zemiakmi je sýte jedlo. Preto je vhodná aj do diéty. Na porciu obsahuje 12g rastlinných bielkovín. Navýšená porcia je vhodná ako hlavné jedlo.
Suroviny na 10 porcií
- 500g Fazuľa biela
- 1 Veľká cibuľa
- 1L Zeleninový vývar/voda
- 300 ml Polotučné mlieko
- 1 PL Sušená zelenina
- 200g Zemiaky
- 2PL Kyslá smotana
- 3 ks Bobkový list
- 1PL Špaldová múka
- 5 Guličiek nové korenie
- Hrsť kôprová vňať
- Mleté čierne korenie, soľ
- Šťava z 1 citróna
Postup
Fazuľu si namočíme, za 4 hodiny zlejeme a opäť namočíme, necháme napučať cez noc. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme fazuľu, potom vývar, zemiaky, sušenú zeleninu, bobkový list a korenie. Varíme na miernom ohni domäkka približne 1,5 hodiny. Potom dolejeme mlieko a necháme zovrieť. Pridáme kyslú smotanu rozmiešanú v troške šťavy z polievky/voliteľné/nasekaný kôpor, chvíľu povaríme. Môžeme zahustiť 1 lyžicou celozrnnej múky. Necháme prevrieť, odstavíme z ohňa a potom pridáme soľ a citrónovú šťavu podľa chuti.
TIP: Polievka má byť hustá, smotanu si môžete pridať priamo na tanieri.
Dobré vedieť: Fazuľa je bohatá na vitamíny skupiny B a vlákniny. Jej konzumáciou si podporíme trávenie, zdravie pokožky, dobrú náladu, znižuje vysoký cholesterol a tlak. Čistí tráviaci trakt a znižuje opuchy.