Pri strážení si cukrov v strave si vyberajte menej zrelé banány, ktoré obsahujú rezistentné škroby a menej jednoduchých sacharidov. Čokoládová torta bude menej sladká a môžete si ju dať bez výčitiek.
Suroviny na 8 porcií
- 2 banány
- 500ml tvaroh jemný, polotučný
- 4PL Med
- 4PL Kakaový prášok, odtučnený
- 3PL Domáci džem bez pridaného cukru
Korpus
- 1 Bielko/alebo celé vajíčko/
- 40g Lieskové orechy
- 100g Ovsené vločky
Postup
Tvaroh, kakao, med spolu zmiešame. Orechy a vločky si pomelieme, pridáme vajíčko. Cesto natrieme na dno tortovej formy s priemerom 20cm.Ak je príliš husté pridáme vlažnú vodu. Pečieme vo vyhriatej rúre 7minút. Potom korpus vytiahneme, potrieme džemom/voliteľné/poukladáme banány nakrájané pozdĺžne, zalejeme tvarohovou zmesou. Pečieme 25-30 min pri teplote 180°C.
TIP: Koláč môžeme ozdobiť banánom a hoblinami z lieskových orechov.
Dobré vedieť: Banány obsahujú veľa vlákniny horčíka, fosforu, draslíka fosforu, železa, ďalej vitamíny A,B6, B12, stopové prvky mangán, zinok. Banány pomôžu pri padaní vlasov, popraskaných perách, alebo únave. Odstraňujú kŕče, podporujú dobrú náladu a spánok, zvyšujú sústredenie, znížia krvný tlak. Sú vhodné pri liečbe žalúdočných vredov. Pri strážení si cukrov v strave si vyberajte menej zrelé banány, ktoré obsahujú rezistentné škroby a menej jednoduchých sacharidov.