Fit koložvárska kapusta. Veru, klasická pochúťka nemusí byť vždy kalorickou bombou. Vyskúšajte jej odľahčenú verziu, ktorá chutí rovnako dobre ako klasika. Jeden veľký kúsok má iba 347 kcal.
Suroviny na 8 porcií
- 500g mleté hovädzie mäso tuk do 15%
- 250g surová ryža
- 800g kyslá kapusta
- 3 PL mletá červená paprika
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL mleté čierne korenie
- 1 ČL morská soľ
- 500 ml smotana na varenie 10% tuku
- 2 ks grécky jogurt (Milko, má viac bielkovín a málo tuku)
Postup
V miske si zmiešame jogurt so smotanou a dobre rozmiešame metličkou na šľahanie. Odložíme nabok. Mäso zmiešame s pretlačeným cesnakom, mletou červenou paprikou, korením a soľou.(opatrne, kapusta je slaná dosť)premiešame, aby sa ingrediencie spojili. Potom pridáme surovú ryžu a dobre premiešame.
Zmes opečieme približne 5 minút na panvici bez oleja, hrudky rozbijeme vareškou. Odstavíme z ohňa. Kapustu mierne vyžmýkame a polovicu dáme na dno pekáčika, potom vysypeme mäsovú zmes a rovnomerne rozložíme. Prikryjeme zvyšnou kapustou a polejeme jogurtovou zmesou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C, kým nie je povrch zhnednutý, približne 40min.
TIP: Namiesto jogurtov môžete použiť nízkotučnú mozzarellu, ktorú rozmixujete so smotanou na hladkú zmes.
Dobré vedieť: Kvasená kapusta obsahuje baktérie kyseliny mliečnej, ktorá priaznivo pôsobí na zdravie hrubého čreva. Pri kvasení vzniká vitamín B12, ktorý sa nachádza výhradne v živočíšnych potravinách. Preto by si mali zaradiť do jedálnička kvasené potraviny hlavne vegáni a vegetariáni. Pravidelnou konzumáciou sa telo zbaví škodlivín, zlepší imunitu, trávenie, podporí tvorbu červených krviniek, zdravie mozgu, kostí, svalov a zníži cholesterol.