Fit koložvárska kapusta

Fit koložvárska kapusta

Fit koložvárska kapusta. Veru, klasická pochúťka nemusí byť vždy kalorickou bombou. Vyskúšajte jej odľahčenú verziu, ktorá chutí rovnako dobre ako klasika. Jeden veľký kúsok má iba 347 kcal.

Suroviny na 8 porcií

  • 500g mleté hovädzie mäso tuk do 15%
  • 250g surová ryža
  • 800g kyslá kapusta
  • 3 PL mletá červená paprika
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL mleté čierne korenie
  • 1 ČL morská soľ
  • 500 ml smotana na varenie 10% tuku
  • 2 ks grécky jogurt (Milko, má viac bielkovín a málo tuku)

Postup

V miske si zmiešame jogurt so smotanou a dobre rozmiešame metličkou na šľahanie. Odložíme nabok. Mäso zmiešame s pretlačeným cesnakom, mletou červenou paprikou, korením a soľou.(opatrne, kapusta je slaná dosť)premiešame, aby sa ingrediencie spojili. Potom pridáme surovú ryžu a dobre premiešame.

Zmes opečieme približne 5 minút na panvici bez oleja, hrudky rozbijeme vareškou. Odstavíme z ohňa. Kapustu mierne vyžmýkame a polovicu dáme na dno pekáčika, potom vysypeme mäsovú zmes a rovnomerne rozložíme. Prikryjeme zvyšnou kapustou a polejeme jogurtovou zmesou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C, kým nie je povrch zhnednutý, približne 40min.

TIP: Namiesto jogurtov môžete použiť nízkotučnú mozzarellu, ktorú rozmixujete so smotanou na hladkú zmes.

Dobré vedieť: Kvasená kapusta obsahuje baktérie kyseliny mliečnej, ktorá priaznivo pôsobí na zdravie hrubého čreva. Pri kvasení vzniká vitamín B12, ktorý sa nachádza výhradne v živočíšnych potravinách. Preto by si mali zaradiť do jedálnička kvasené potraviny hlavne vegáni a vegetariáni. Pravidelnou konzumáciou sa telo zbaví škodlivín, zlepší imunitu, trávenie, podporí tvorbu červených krviniek, zdravie mozgu, kostí, svalov a zníži cholesterol.

Hovädzia fašírka so šalátom z kyslej kapusty