Obľúbená pochúťka v menej kalorickej verzii. Chutí aj milovníkom klasickej verzie, ktorá je z bielej ryže a bravčového mäsa. Konzumujeme bez chlebíka. Dobrú chuť.
Suroviny na 6 porcií
- 500g Mleté hovädzie mäso tuk do 15%
- 100g Ryža natural
- 1 Vajíčko
- 1PL Mletá červená paprika
- 2 Strúčiky cesnaku
- Mleté čierne korenie podľa chuti
- 4 ks Biela paprika
- 1ČL Morská/Himalájska soľ
Omáčka
- 700ml Paradajkový pretlak bez pridaného cukru
- 3dcl vody
- 1ČL Mletá škorica
- 3PL Trstinový cukor
- 3PL Repkový Olej
- 5 Guličiek nového korenia
- 2 Bobkové listy
- Štipka Himalájska/Morská soľ
Postup
Ryžu si predvaríme, aby bola polotvrdá, necháme vychladnúť. Mäso osolíme, okoreníme, pridáme prelisovaný cesnak vajíčko a ryžu. Dobe premiešame. Zmesou naplníme papriku, ktorú sme zbavili jadrovníkov. Zo zvyšnej plnky vytvarujeme guličky asi veľkosti golfovej loptičky.
Do vyššieho hrnca dáme olej a opečieme na ňom plnenú papriku. Pridáme nové korenie, potom pretlak, bobkový list a vodu. Privedieme do varu, pridáme guličky a varíme na miernom ohni do mäkka cca asi hodinu. Pred koncom varenia pridáme škoricu, soľ a cukor. V prípade, že máte z pretlaku reflux, môžete omáčku zahustiť s 1-2PL celozrnnej múky.
Dobré vedieť: Hnedá ryža neprešla rafináciou ako biela. Obsahuje celé zrnko, čím je obohatená o bielkoviny, vápnik, horčík, vlákninu, draslík na rozdiel od bielej ryže, ktorá je týchto výživných látok zbavená. Hnedá ryža má priaznivé hodnoty pre ľudí trpiacich cukrovkou, vďaka nízkemu glykemickému indexu. Ten pomáha znižovať hladinu inzulínu v krvi. Taktiež je prevenciou proti zápche, znižuje riziko vzniku hrubého čreva, pomáha pri liečbe tráviacich problémov, znižuje cholesterol a vysoký krvný tlak. Je vhodná na detoxikáciu organizmu.
https://jedalniceknamieru.sk/kuskus-s-paprikou-a-kuracim-masom/