Fit plnená paprika

Fit plnená paprika

Obľúbená pochúťka v menej kalorickej verzii. Chutí aj milovníkom klasickej verzie, ktorá je z bielej ryže a bravčového mäsa. Konzumujeme bez chlebíka. Dobrú chuť.

Suroviny na 6 porcií

  • 500g Mleté hovädzie mäso tuk do 15%
  • 100g Ryža natural
  • 1 Vajíčko
  • 1PL Mletá červená paprika
  • 2 Strúčiky cesnaku
  • Mleté čierne korenie podľa chuti
  • 4 ks Biela paprika
  • 1ČL Morská/Himalájska soľ

Omáčka

  • 700ml Paradajkový pretlak bez pridaného cukru
  • 3dcl vody
  • 1ČL Mletá škorica
  • 3PL Trstinový cukor
  • 3PL Repkový Olej
  • 5 Guličiek nového korenia
  • 2 Bobkové listy
  • Štipka Himalájska/Morská soľ

Postup

Ryžu si predvaríme, aby bola polotvrdá, necháme vychladnúť. Mäso osolíme, okoreníme, pridáme prelisovaný cesnak vajíčko a ryžu. Dobe premiešame. Zmesou naplníme papriku, ktorú sme zbavili jadrovníkov. Zo zvyšnej plnky vytvarujeme guličky asi veľkosti golfovej loptičky.

Do vyššieho hrnca dáme olej a opečieme na ňom plnenú papriku. Pridáme nové korenie, potom pretlak, bobkový list a vodu. Privedieme do varu, pridáme guličky a varíme na miernom ohni do mäkka cca asi hodinu. Pred koncom varenia pridáme škoricu, soľ a cukor. V prípade, že máte z pretlaku reflux, môžete omáčku zahustiť s 1-2PL celozrnnej múky.

Dobré vedieť: Hnedá ryža neprešla rafináciou ako biela. Obsahuje celé zrnko, čím je obohatená o bielkoviny, vápnik, horčík, vlákninu, draslík na rozdiel od bielej ryže, ktorá je týchto výživných látok zbavená. Hnedá ryža má priaznivé hodnoty pre ľudí trpiacich cukrovkou, vďaka nízkemu glykemickému indexu. Ten pomáha znižovať hladinu inzulínu v krvi. Taktiež je prevenciou proti zápche, znižuje riziko vzniku hrubého čreva, pomáha pri liečbe tráviacich problémov, znižuje cholesterol a vysoký krvný tlak. Je vhodná na detoxikáciu organizmu.

https://jedalniceknamieru.sk/kuskus-s-paprikou-a-kuracim-masom/