Fit zemiakové placky

Fit zemiakové placky

Zemiakové placky máme radi všetci. Pripravte si ich v rúre bez oleja so šunkou a syrom. Jedlo je obohatené o bielkoviny, čím podporíme aj nárast svalovej hmoty.

Suroviny na 2 porcie

  • 2 vajíčka
  • 1 veľké zemiaky
  • 4 Plátky Hydinovej šunky
  • 100g Syr tehla, tuk do 30%
  • ½ ČL Sušený cesnak
  • 1ČL Mletý Majorán
  • Morská soľ

Postup

Zemiaky a syr nastrúhame nahrubo, šunku si nakrájame na menšie kúsky. Všetko zmiešame s vajíčkami, dochutíme cesnakom, soľou a majoránom. Plech vystelieme papierom na pečenie a zo zemiakovej zmesi tvarujem malé placky. Pečieme 30 minút vo vyhriatej rúre na 190 °C. Upečenú zemiakovú placku podávame so šalátom, alebo kyslou kapustou.

TIP: Zmes je redšia, netreba ju spojiť múkou. Poslúži nám na to syr vajíčka. Placky sa dajú upiecť aj na panvici. Použijeme minimum oleja a zemiak nastrúhame najemno, aby sa na panvici prepiekol.

Dobré vedieť: Zemiaky sú lacný zdroj energie, vlákniny,  vitamínu C, skupiny B a draslíka. Najviac vitamínov a vlákniny si zemiak zachová, ak ho naparíme alebo varíme v šupke. Vitamín C a vitamíny B sú rozpustné vo vode a preto nie je dobré máčať ich vo vode už pred uvarením. Konzumovaní, zemiakov si môžeme upraviť vysoký krvný tlak a majú dobrý vplyv na srdce, správne fungovanie nervovej sústavy, vyčistia zažívací trakt, sú prevencia proti hemoroidom, podporia imunitný systém a zabezpečia zdravý vzhľad vlasov, pokožky a nechtov.

https://jedalniceknamieru.sk/zapekany-karfiol-so-zemiakmi/