Sezóna grilovačiek je tu a preto je dobré mať po ruke syr vhodný na grilovanie, ktorý stačí opiecť, pridať zeleninu a dobrota je na stole za pár minút.
Suroviny na dve porcie
- 1 Baklažán
- 1 Červená paprika
- 1 Balenie syra Halloumi
- 1 Mrkva
- 1 Cuketa
- 1PL Repkový olej
- 1ČL Tymián, sušený
- Himalájska/Morská Soľ
Postup
Zeleninu si umyjeme, nakrájame na menšie kúsky a polejeme olejom, ktorý sme zmiešali s tymiánom a soľou. Pečieme na 200°C 20 minút na plechu, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Syr si opečieme na sucho na nepriľnavej panvici z oboch strán do zlatista, nesolíme.
TIP: Pokiaľ sa snažíte schudnúť syr vymeňte za chudé biele mäso.
Dobré vedieť: Baklažán je vhodný do diét, má nízku kalorickú hodnotu, je silný antioxidant. Obsahuje vitamíny skupiny B, A,D, C,E, K. Minerály a stopové prvky ako Draslík, Fosfor, Horčík, Vápnik, Železo, Zinok, Mangán. Znižuje cholesterol, chráni cievy a srdce, bunky pred voľnými radikálmi a je účinný v boji proti rakovine, podporuje trávenie, chráni pečeň pred poškodením, podporuje činnosť mozgu. Nezrelé baklažány obsahujú jedovatý alkaloid solanín, jeho konzumácia prináša so sebou žalúdočné a črevné problémy. Preto by sme baklažány nemali konzumovať surové. Solanín odstránime tepelnou úpravou.