Vedeli ste, že kapusta je najlepší prírodný liek? Má takmer zázračnú moc. Vyčistí tráviaci trakt, telo od toxínov ,vďaka vysokému obsahu vitamínu C, Selénu a vitamínu E dokáže zastaviť rast zhubných nádorov , dokáže vyliečiť žalúdočné vredy,posilňuje imunitný systém a mnoho iného.
Suroviny na 2 porcie
- 2 kuracie stehná(horné aj dolné=1 kus)
- 80g(10PL) nelúpanej pohánky
- 1ČL repkový olej
- 3 hrste hlávková kapusta, biela
- Himalájska/Morská soľ
- Korenie podľa chuti
Postup
Kuracie stehná si umyjeme, jemne posolíme a dáme do malého pekáčika vystlaného papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry 200°C a necháme v rúre 55minút, alebo kým nie je kura hotové. Grilujeme s kožou, aby sa mäso nevysušilo, ale konzumujeme bez kože, aby sme nemuseli behať o hodinu dlhšie. Pohánku si opláchneme, dáme do uzatvárateľnej misky a zalejeme vodou, ktorú sme nechali zovrieť v kanvici. Pomer pohánka k vode je 1:2. Necháme 20-30 minút napučať. Kapustu si nakrájame na tenké pásiky a restujeme v nepriľnavej panvici na minime repkového oleja. Pridáme koreniny podľa chuti a restujeme 5-7 minút, aby kapusta zmäkla, ale ostala stále chrumkavá.
TIP: Kapustu môžete ochutiť drvenou rascou, červenou paprikou, majoránom alebo kurkumou a troškou soli.
Dobré vedieť: Biela kapusta obsahuje veľa vlákniny, vitamíny A,B3,B5, B6,B9, C,E,K, minerály a stopové prvky ako vápnik, horčík, draslík, železo, fosfor, mangán, meď, zinok, selén, luteín. Podporuje imunitu, ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi a vznikom rakoviny, pred zápalmi a infekciami ,zlepšuje trávenie, prevencia proti zápche, kyselina listová podporuje správny vývoj plodu počas tehotenstva, podporuje tvorbu červených krviniek, detoxikuje, je močopudná,zrýchľuje metabolizmus, prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam, diabetesu osteoporóze, vzniku stareckej demecii, Alzhaimera a obličkovým kameňom.