Grilovaný baklažán s cesnakom a bylinkami sa výborne hodí k zemiakom a volskému oku. Neveríte? Vyskúšajte.
Suroviny na 1 porciu
- 1 malý baklažán
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 PL petržlenová vňať
- 1 PL olivový olej
- 2 zemiaky
- 1 mrkva
- 1 ČL olivový olej
- 1 ČL provensálske bylinky
- 1 ks vajíčko
- 1ČL tatárska omáčka
- 1ČL kečup
- 1 plátok syra
Postup
Zeleninu si umyjeme. Zemiaky a mrkvu ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Premiešame s provensálskymi bylinkami, vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Baklažán prekrojíme pozdĺžne a potom dužinu na pásiky tak, aby sme šupu neprekrojili. Cesnak nakrájame na plátky a vložíme do dužiny. Petržlenovú vňať nasekáme a zmiešame s olejom a soľou. Potrieme baklažán a pridáme k zelenine. Pečieme približne 40 minút na 200°C.
Keď je zelenina hotová, pripravíme si volské oko na nepriľnavej panvici, bez oleja. Posype ľubovoľným korením. Prikryjeme plátkom syra a potom vajíčko pokrievkou. Keď sa syr roztopí, vyberieme. Podávame s tatárskou omáčkou a kečupom.
Tip: Kečup a tatársku omáčku môžeme nahradiť jogurtovým dresingom.
Dobré vedieť: Baklažán má veľa vlákniny, vitamíny B, C, K, antioxidantov, draslíka aj mangánu. Znižuje cholesterol, pravidelná konzumácia predchádza vzniku aterosklerózy a zápchy. Znižuje opuchy dolných končatín, podporuje správnu funkciu obličiek, čistí močový mechúr, upravuje vylučovanie žlče a podporuje trávenie.