Hranolčeky zo sladkých zemiakov

Hranolčeky zo sladkých zemiakov

Už ste jedli hranolčeky zo sladkých zemiakov s vajíčkom? Nie?  Je to super kombinácia, ktorá je ľahko stráviteľná a je pohladením nielen žalúdka, ale aj chuťových pohárikov. Podávame s čerstvým šalátom, vhodné na obed, alebo olovrant.

Suroviny na 1 porciu

  • 1 malý sladký zemiak
  • 1 vajíčko
  • 1 ČL repkový olej
  • Himalájska/Morská soľ
  • Korenie podľa chuti(ja som použila bazalku ,oregano a na vajíčko čierne korenie a soľ)

Postup

Zemiak si ošúpeme, umyjeme a nakrájame na hranolčeky. V miske zmiešame olej, korenie, bylinky a trošku soli, potom pridáme hranolčeky a premiešame, aby sa v zmesi obalili. Vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie, vajíčko rozbijeme do formičky a pridáme ho na plech k hranolčekom. Grilujeme na 190°C  20 minút, alebo kým nie je vajíčko hotové podľa Vašej chuti.

TIP: Odporúčam vajíčko dať do silikónového košíčka, z papierového išlo  ťažko von.

Dobré vedieť: Batáty, alebo aj sladké zemiaky majú naozaj sladšiu chuť. V porovnaní klasickým zemiakom majú viac vitamínov(A, skupina B, C,E), minerálov(K, Mg, Mn, Fe) aj vlákniny, menej sacharidov a nižší glykemický index. Je to ideálny kandidát nielen do redukčných diét, pre fitnes nadšencov, ale aj ľudí, čo sa zaujímajú zdravý životný štýl. Ich konzumácia má vplyv na dobrý zrak, peknú pleť, podporujú činnosť srdca, pľúc. Znižujú vysoký krvný tlak, upokojujú žalúdok, sú prevenciou zápchy, podporujú trávenie a imunitu, bojujú proti niektorým druhom rakoviny,  sú vhodné aj pre diabetikov.

Iný recept