Hráškové pyré obsahuje dostatok vlákniny, rastlinných bielkovín, podporuje trávenie a bojuje proti stresu. Hodí sa k mäsu, tofu, vajíčkam aj rybe.
na 2 porcie
- 350g mrazeného hrášku voda
- voda/polotučné mlieko podľa potreby (voda, ktorej ho uvaríme použijeme)
- 5g masla soľ, sezam
Postup
Hrášok uvaríme v mierne osolenej vode. Vodu zlejme a odložíme, rozmixujme s maslom a vodu prilievajme postupne(alebo mlieko), podľa toho akú chceme konzistenciu. Osolíme a pridať môžeme aj bylinky podľa chuti. Ako mätu, oregano, čokoľvek sa vám hodí. Ja som posypala iba sezamom. Podávame s grilovanými kuracími prsami, tempehom/tofu, vajíčkami alebo alebo rybou a jogurtovým alebo iným dresingom.
TIP: Na jogurtový dresing – nadrobno nakrájaná červená cibuľa, citrónová šťava, soľ, mleté čierne korenie a jogurt.
Dobré vedieť: Hrášok obsahuje draslík, vápnik, horčík, flavonoidy, antioxidanty, karotenoidy aj vitamín C čím prispieva k zdraviu kardiovaskulárneho systému. Pravidelná konzumácia má vplyv na zníženie krvného tlaku, prevencia proti vzniku mozgovej príhody, rakoviny, zápchy, znižuje zápaly v tele, podporuje mentálnu sviežosť a má antibakteriálne účinky.