Hrnčekový koláč s tvarohom a ovocím

Hrnčekový koláč s tvarohom a ovocím

Zamiešať, počkať a zjesť. Také recepty mám najradšej. Čo budeme potrebovať?

Cesto

  • 1 hrnček špaldovej múky, hladkej
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 3/4 hrnčeka trstinový cukor
  • 1 hrnček mlieka
  • 70g masla/oleja
  • 3ks vajíčka
  • 1/2 balíčka PDP

Plnka (všetko zmiešame) 

  • 500g nízkotučný tvaroh
  • 150g kyslá smotana
  • 2ks vanilkový cukor
  • 1 vajíčko

Ovocie podľa chuti a sezóny. Použila som všetko čo som potrebovala minúť. Čučoriedky, jahody, čerešne, hrozno aj jablká.

Postup

Najprv si umyjeme ovocie, jabĺčka nastrúhame a zmiešame so škoricou, citrónovou šťavou a vanilkovým cukrom. Potom si zmiešame tvaroh so surovinami na plnku. Ako posledné si pripravíme cesto. Celé vajíčka vymiešame s cukrom a roztopeným maslom/ olejom, potom pridáme mlieko a múku zmiešanú už s práškom do pečiva. Získame hladké cesto, ktoré sa konzistenciu podobá piškótovému. Ak by bolo husté, zriedime ho mliekom.

Cesto vylejeme na plech, potom tvarohovú vrstvu a ozdobíme ovocím podľa chuti. Pečieme na 180°C 35minút. cesto a plnku môžeme zmiešať a vyliať na plech ako jednotnú zmes. Použila som silikónovú formu, plech treba vyslať papierom na pečenie.

TIP: Koláč môže byť celý z celozrnnej múky. Tvarohovú plnku môžete rovno zamiešať do cesta. Najviac všetkým chutila jablková a hroznová časť koláča. ?

Dobré vedieť: Biela múka má približne rovnako kalórií ako celozrnná múka. Rozdiel je vo výživovej hodnote pre naše telo. Celozrnná obsahuje celý obal, zrnko a klíček. Biela múka je namletá iba zo zrnka. Biela múka má preto menej bielkovín, vitamínov B aj vlákniny. Nepriberáme z bielej múky, ale z nadbytku jedla.

Bezlepkový čerešňový koláč