Zamiešať, počkať a zjesť. Také recepty mám najradšej. Čo budeme potrebovať?
Cesto
- 1 hrnček špaldovej múky, hladkej
- 1 hrnček polohrubej múky
- 3/4 hrnčeka trstinový cukor
- 1 hrnček mlieka
- 70g masla/oleja
- 3ks vajíčka
- 1/2 balíčka PDP
Plnka (všetko zmiešame)
- 500g nízkotučný tvaroh
- 150g kyslá smotana
- 2ks vanilkový cukor
- 1 vajíčko
Ovocie podľa chuti a sezóny. Použila som všetko čo som potrebovala minúť. Čučoriedky, jahody, čerešne, hrozno aj jablká.
Postup
Najprv si umyjeme ovocie, jabĺčka nastrúhame a zmiešame so škoricou, citrónovou šťavou a vanilkovým cukrom. Potom si zmiešame tvaroh so surovinami na plnku. Ako posledné si pripravíme cesto. Celé vajíčka vymiešame s cukrom a roztopeným maslom/ olejom, potom pridáme mlieko a múku zmiešanú už s práškom do pečiva. Získame hladké cesto, ktoré sa konzistenciu podobá piškótovému. Ak by bolo husté, zriedime ho mliekom.
Cesto vylejeme na plech, potom tvarohovú vrstvu a ozdobíme ovocím podľa chuti. Pečieme na 180°C 35minút. cesto a plnku môžeme zmiešať a vyliať na plech ako jednotnú zmes. Použila som silikónovú formu, plech treba vyslať papierom na pečenie.
TIP: Koláč môže byť celý z celozrnnej múky. Tvarohovú plnku môžete rovno zamiešať do cesta. Najviac všetkým chutila jablková a hroznová časť koláča. ?
Dobré vedieť: Biela múka má približne rovnako kalórií ako celozrnná múka. Rozdiel je vo výživovej hodnote pre naše telo. Celozrnná obsahuje celý obal, zrnko a klíček. Biela múka je namletá iba zo zrnka. Biela múka má preto menej bielkovín, vitamínov B aj vlákniny. Nepriberáme z bielej múky, ale z nadbytku jedla.