Skvelá kapustnica, ktorú si môžeš variť celý rok. S nízkym obsahom kalórií, vysokým obsahom vlákniny a rastlinných bielkovín.
Suroviny na 2 porcie
- 60g červenej šošovice
- 1,5 hrste kyslej kapusty (vyžmýkame)
- malá hŕstka sušené huby
- 1 bobkový list
- 2 ks nové korenie
- 300 ml vody
- 150 ml smotana na varenie
- 1 ČL vegeta bez glutamanu
- 1/4 ČL kurkuma alebo podľa chuti
Postup
Všetko dáme variť naraz, okrem smotany. Po 25 minútach pridáme smotanu, dochutíme šťavou z kapusty. Kapustu najprv vyžmýkame, inak huby nezmäknú. Šťavu pridáme na konci, polievka má byť hustá a chutiť sladko-kyslo. V tlakom hrnci je hotová za 15 minút.
TIP: hodia sa akékoľvek huby. Použila som Shitake. Polievka je vhodná od jesene do jari pre podporu dobrej nálady aj imunity.
Dobré vedieť: Kyslá kvasená kapusta obsahuje viitamíny skupiny B, rovnako aj vitamíny C a K. Telu dodá železo, fosfor, horčík, zinok aj draslík, ktorý má priaznivý vplyv na hladinu krvného tlaku. Konzumácia kyslej kapusty blahodárne pôsobí na nervovú sústavu, kosti, svaly a tráviacu sústavu.