Karamelovú polevu môžete vyskúšať v troch verziách. Z kokosového mlieka a javorového sirupu, trstinového cukru a smotany, alebo pridaním soli dostanete verziu slaného karamelu.
Suroviny na koláč
- 1 kg Tvaroh, polotučný
- 2PL Celozrnná múka
- 1 Vajíčko
- 3PL Maslo ghí
- 200g Celozrnné keksy
- 4PL Med/Trstinový cukor
„Karamel“ z javorového sirupu
- 1 Plechovka kokosové mlieko
- 90 ml Javorový sirup
- 1ČL Maslo ghí
Karamel Originál
- 80g cukru
- 40g Maslo
- 60ml sladká smotana
- (slaný karamel + 0,5ČL Morská soľ)
Postup
Na dno formy utlačíme rozdrvené keksy, ktoré sme zmiešali s roztopeným maslom. Tvaroh rozmixujeme s cukrom, vajíčkom a múkou a vylejeme zmes na kekse. Pečieme v rúre 50 minút na 170°C. Potom vypneme rúru a necháme dôjsť v pootvorenej rúre.
Kým sa pečie koláč, z mlieka a javorového sirupu si uvaríme „karamel“. Mlieko so sirupom varíme na miernom ohni za občasného miešania. Varím kým zmes nezačne tuhnúť, pridáme 1ČL masla ghí a vylejeme na vychladnutý koláč.
TIP: Môžete použiť aj trstinový cukor a uvariť si originálny karamel, do ktorého pridáte smotanu.
Dobré vedieť: Tvaroh obsahuje vitamíny B3,B9,B12 A,E. je zdrojom kvalitných bielkovín. Trávi sa pomaly a ľahko. Má nízky glykemický index, dobre zasýti. Preto ho majú radi nielen športovci, ktorí budujú svalovú hmotu, ale aj ľudia, ktorí majú problémy s nadváhou, problémami s pečeňou a žalúdkom. Znižuje cholesterol, pH v žalúdku, zrýchľuje metabolizmus, chráni zuby, kĺby a kosti. Pomáha pri stavoch úzkosti a psychickou nervozitou. Po tepelnej úprave si zachováva všetky živiny. https://jedalniceknamieru.sk/nepeceny-cucoriedkovy-cheesecake/