Karamelový cheesecake

Karamelový cheesecake

Karamelovú polevu môžete vyskúšať v troch verziách. Z kokosového mlieka a javorového sirupu, trstinového cukru a smotany, alebo pridaním soli dostanete verziu slaného karamelu.

Suroviny na koláč

  • 1 kg Tvaroh, polotučný
  • 2PL Celozrnná múka
  • 1 Vajíčko
  • 3PL Maslo ghí
  • 200g Celozrnné keksy
  • 4PL Med/Trstinový cukor

„Karamel“  z javorového sirupu

  • 1 Plechovka kokosové mlieko
  • 90 ml Javorový sirup
  • 1ČL Maslo ghí

Karamel Originál

  • 80g cukru
  • 40g Maslo
  • 60ml sladká smotana
  • (slaný karamel + 0,5ČL Morská soľ)

Postup

Na dno formy utlačíme rozdrvené keksy, ktoré sme zmiešali s roztopeným maslom. Tvaroh rozmixujeme s cukrom, vajíčkom a múkou a vylejeme zmes na kekse. Pečieme v rúre 50 minút na 170°C. Potom vypneme rúru a necháme dôjsť v pootvorenej rúre.

Kým sa pečie koláč, z mlieka a javorového sirupu si uvaríme „karamel“. Mlieko so sirupom varíme na miernom ohni za občasného miešania. Varím kým zmes nezačne tuhnúť, pridáme 1ČL masla ghí a vylejeme na vychladnutý koláč.

TIP: Môžete použiť aj trstinový cukor a uvariť si originálny karamel, do ktorého pridáte smotanu.

Dobré vedieť: Tvaroh obsahuje vitamíny B3,B9,B12 A,E. je zdrojom kvalitných bielkovín. Trávi sa pomaly a ľahko. Má nízky glykemický index, dobre zasýti. Preto ho majú radi nielen športovci, ktorí budujú svalovú hmotu, ale aj ľudia, ktorí majú problémy s nadváhou, problémami s  pečeňou a žalúdkom. Znižuje cholesterol, pH v žalúdku, zrýchľuje metabolizmus, chráni zuby, kĺby a kosti. Pomáha pri stavoch úzkosti a psychickou nervozitou. Po tepelnej úprave si zachováva všetky živiny. https://jedalniceknamieru.sk/nepeceny-cucoriedkovy-cheesecake/