Koláč z pohánkovej múky a kokosu

Koláč z pohánkovej múky a kokosu

Pohánková múka je ľahko stráviteľná a plná vitamínov a minerálov. Môžeme ju použiť na prípravu palaciniek, lievancov, či koláčov.

Suroviny na 10 porcií

  • 1 Hrnček špaldová celozrnná múka
  •  ½ Hrnček pohánková múka
  • ½ Hrnček Kokos strúhaný
  • ½ Hrnčeka oleja
  • 1 hrnček mandľové mlieko
  • 1 Hrnček trstinového cukru
  • ½ Vínneho kameňa/prášok do pečiva DM/
  • 1 vajíčko
  • 1 Vanička tvarohu, polotučného
  • 1 Vanilkový cukor
  • Horká čokoláda podľa chuti + kokos na posypanie koláča

Postup

Zmiešame všetky sypké suroviny, v druhej miske mlieko s tvarohom, olejom a vajíčkom. Potom zmiešame všetko spolu a pečieme v rúre na 170°C približne 45 minút, alebo kým nám cesto nezhnedne. Necháme vychladnúť a potrieme roztopenou čokoládou a posypeme strúhaným kokosom.

TIP: Cesto je tuhé mokré, koláč po vychladnutí pevný vďaka pohánkovej múke. Koláč som piekla v tortovej forme s priemerom 24 cm, z koláča vyjde 8 porcií.

Dobré vedieť: Pohánková múka je bezlepková, obsahuje vitamíny skupiny B, E, C, magnézium, fosfor, selén, zinok, železo aj draslík. Rutín, ktorý spevňuje kapiláry ciev, robí ich pružnejšími, reguluje vysoký krvný tlak. Je vhodné pre ľudí, ktorí majú problémy s cievami, trávením a pečeňou. Taktiež je vhodná pre celiatikov. Zvyšuje imunitu, posilňuje väzivové tkanivá, jej konzumáciou predídeme vzniku reumy, či artritídy.

https://jedalniceknamieru.sk/pohankova-kasa-s-ribezlami/