Kôprová omáčka bez laktózy a lepku zo zeleniny je výborná voľba nielen pri celiakii, ale aj histamínovej, či laktózovej intolerancii. Hovädzie mäso môžete nahradiť morčacím mäsom, alebo tempehom.
- 1ks Malý Petržlen
- 150g Zeler buľva
- 1 Väčšia žltá cibuľa
- 1PL Repkový/Olivový olej
- 5 Guličiek nového korenia
- 400ml vody
- 3PL Vňať kôpru
- Mleté čierne korenie, morská soľ
- Citrónová šťava
Postup
Zeleninu si očistíme, umyjeme, nakrájame na menšie kúsky a opečieme na oleji. Zalejeme horúcou vodou, pridáme nové korenie, varíme na miernom ohni do zmäknutia približne 20 minút. Vodu nepridávame, aby omáčka nebola riedka. Po uvarení odstavíme z ohňa, vyberieme korenie a rozmixujeme na pyré. Pridáme nasekaný kôpor, dochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou.
TIP: Podávame s varenými zemiakmi a hovädzím mäsom, alebo uvarenými vajíčkami. Na zjemnenie chuti môžete použiť rastlinnú smotanu a zahustiť ju pohánkovou múkou. Omáčka bude stále bez laktózy a lepku.
Dobré vedieť: Kôpor je bohatý na vitamín C,A, vápnik, fosfor, či draslík. Pomáha pri ťažkostiach tráviaceho traktu, , pri zápaloch dýchacích ciest, podporuje chuť do jedla a zvyšuje produkciu materského mlieka, odvar z neho sa používa aj na upokojenie, či pri nespavosti.
https://jedalniceknamieru.sk/morcacie-prsia-v-pikantnej-omacke/