Kukuričné placky s bryndzou

Kukuričné placky s bryndzou

Hovorí sa máj lásky čas, ale aj máj bryndze čas. Bryndza má  v máji jemnú maslovú chuť, menej soli  a plno vitamínov a minerálov. Je to probiotický zázrak z ovčieho syra, ktorý ochraňuje črevnú mikroflóru  a je účinná v boji proti civilizačným chorobám.

Suroviny na 2 porcie

  • 1 konzerva cukrovej kukurice
  • 70g bryndze
  • 1 vajíčko
  • 70g polohrubej špaldovej/ražnej múky
  • 50 ml vody
  • 2 jarné cibuľky
  • Morská/Himalájska soľ
  • Mleté čierne korenie(čerstvo pomleté)
  • 1 chilli paprička(nemusí byť)

Postup

Kukuricu necháme odkvapkať, chilli zbavíme jadierok  nakrájame ju na rezančeky. Dáme ich do väčšej misky, pridáme na kolieska nakrájanú cibuľku, rozmrvenú bryndzu, múku, vodu, vajce a dochutíme soľou a korením. Vyjde hrudkovité cesto.  Na rozohriatu panvicu si dáme troška oleja, vytvarujeme placky s lyžičkou a opekáme z jednej strany asi 2 minúty bez otáčania, aby sa nerozpadli. Rovnaký čas opekáme aj z druhej strany, vyberáme na tanier vystlaný servítkou, aby sme sa zbavili nadbytočného oleja.

TIP: Môžeme podávať s avokádom, ktoré sme pokvapkali šťavou z citróna, alebo limetky.

Dobré vedieť: Kukurica je zložená zo 70% vody, obsahuje  vápnik, draslík, fosfor, horčík, selén, vitamíny A, B, E, bielkoviny, zložené sacharidy, železo, jód, meď a mangán. Vďaka minerálom, ktoré obsahuje zlepšuje stav kostí a podporuje správnu funkciu obličiek. Antioxidanty vplývajú na stav pokožky, ktorú udržiavajú mladšiu dlhšiu dobu. Jej pravidelnou konzumáciou predchádzame zvýšenému cholesterolu, anémii, zlepšuje  prekrvenie. Vďaka vysokému obsahu vlákniny zlepšuje trávenie, zabraňuje zápche, vzniku hemoroidov ba dokonca znižuje riziko rakoviny hrubého čreva. Bryndza tepelnou úpravou stráca na svojej liečivej sile a preto si ju k plackám pridajte aj čerstvú.

 Pozrieť cuketové placky.