Kuracie kúsky so zelerovým pyré

Kuracie kúsky so zelerovým pyré

Máte radi vyprážaný rezeň a zemiakovú kašu? Skúste zdravú verziu, po ktorej zaručene nepriberiete a ešte si zrýchlite trávenie.

Suroviny na 3 porcie

  • 300 g kuracie prsia
  • 1 Menších zeler
  • 1 Menšia červená cibuľa
  • 1ČL Maslo 82% tuku
  • 1ČL Červená paprika
  • 1PL Sezamové semienka
  • 1PL Parmezán 
  • 1PL Olivový olej
  •  Himalájska/morská  soľ

Postup

Do misky si dáme olej, papriku, semienka, syr a dobre premiešame. Kuracie prsia si umyjeme, nakrájame na menšie kúsky, pridáme ich k vzniknutej zmesi a dobre premiešame. Obalené kuracie prsia vysypeme na vopred pripravený plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre na  190°C približne 25 minút.

Zeler si uvaríme v mierne osolenej vode domäkka. Cibuľku si medzitým nakrájame na kocky a upražíme na troške masla, kým nie je mierne zhnednutá. Zeler popučíme, pridáme cibuľku. Nepridávame mlieko ani maslo, zelerová kaša by mala mať hustejšiu konzistenciu ako klasická kaša. Ozdobíme petržlenovou vňaťou, alebo jarnou cibuľkou. Jedlo je vhodné na obed, večeru aj do redukčnej diéty. 

TIP: Vodu, v ktorej varíme zeler si osolíme vopred, aby sa vitamíny v ňom „uzamkli“ a nevyplavili do vody, ktorú potom vylejeme. Pri vývare (slepačí, hovädzí, zeleninový) postupujeme naopak. Keď chceme, aby liečivá sila prešla do vývaru, osolíme ho tesne pred odstavením z ohňa.

Dobré vedieť: Zeler obsahuje minerálne látky, vitamíny a veľké množstvo éterických olejov, ktoré tvoria jeho typickú arómu. Chránia tak rastlinku pred škodcami, plesňami a rôznymi mikroorganizmami. Tento obranný štít funguje aj na ľudské telo. Chráni naše sliznice, dezinfikuje tráviaci trakt, znižuje krvný tlak, pôsobí priaznivo na pohybový aparát, urýchľuje trávenie a liečbu prechladnutia. Ochraňuje zrak, je vhodný aj pre diabetikov.

Iný recept s kuracím mäsom