Vymeňte zemiakové hranolčeky za kalerábové! Prečo? Sú zdravšie, nepriberiete z nich a chutia výborne! Dajú sa konzumovať samotné, hodia sa k pikantnému kuraciemu mäsu alebo si ich môžete vychutnať s jogurtovým dresingom.
Suroviny na 2 porcie
- 250g Kuracie prsia
- 2 Menšie kaleráby
- 2 Malé mrkvy
- 2PL Worcesterová omáčka
- 2PL Repkový olej
- 1PL(kopcom) Kukuričná múka
- 1PL Parmezán
- 1ČL Červená údená paprika
- 0,5 PL Rasca drvená
- 0,5 ČL Sušený tymian
- 1ČL Kari korenie
- 1-2 Chilli papričky
- Himalájska soľ/Morská soľ
Postup
Mäso si umyjeme, nakrájame na tenšie plátky a zmiešame s omáčkou, 1PL oleja, tymian, nadrobno nasekané chilli a kari korenie. Premiešame, necháme 20 minút odležať v chladničke. Do misky si dáme očistenú, umytú a osušenú zeleninu, nakrájanú na hranolčeky. Posypeme ju kari korením, paprikou, rascou, múkou a syrom, pridáme 1PL oleja. Dobre premiešame, aby sa hranolčeky obalili. Vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rúru si predhrejeme na 200°C a dáme piecť na 30-35 minút. Mäso ugrilujeme na panvici z každej strany 2-3 minúty(podľa hrúbky mäsa), olej nepridávame.
TIP: Hranolčeky konzumujeme teplé, studené sú prenikavej kalerábovej chuti. Môžete ich konzumovať bez mäsa s jogurtovým dresingom. Chutia výborne!
Dobré vedieť: Kaleráb je výborným zdrojom vlákniny, vitamínu C, skupiny vitamínov B, K, zastúpené sú v ňom minerálne látky a stopové prvky ako vápnik, draslík, horčík, železo, fosfor, mangán, selén. Jeho konzumáciou si udržiavame v dobrej kondícii spojivové tkanivá, zuby, ďasná, vlasy, srdce, cievny systém, ochraňuje hrubé črevo a prostatu pred vznikom rakoviny. Neodporúča sa konzumovať ľuďom s problémami žalúdka, nakoľko má vysoký obsah síry a dusíka.