Občas vás prepadne chuť na niečo „ slané“? Vymeňte zemiakové chipsy za niečo zdravšie a chutnejšie. Upečte si ľanové krekry bez múky, plné vitamínov a zdravých tukov. Ich prípravu zvládne každý.
- 15PL Ľanové semienko
- 3PL Biely sezam
- 2PL Čierny sezam
- 1PL Slnečnicové semienko
- ½ ČL Morská soľ
- ¼ ČL Sušený Tymian
Postup
Ľanové semienko a 2 lyžice bieleho sezamu pomelieme v mlynčeku na kávu, pridáme 1,5dcl vody, sezamové a slnečnicové semienka, soľ a tymian, premiešame a necháme postáť 5 minút. Cesto by malo byť ľahko roztierateľné. Ak je príliš husté, pridáme ešte vodu.
Plech vystelieme papierom na pečenie, cesto naň natrieme rovnomerne na hrúbku asi 2-3mm a pečieme na 170°C asi 15-20 minút. Nakrájame na menšie štvorčeky a necháme vychladnúť.
TIP: Krekry môžete použiť namiesto chlebíka alebo ako pochúťku namiesto zemiakových chipsov.
Dobré vedieť: Ľanové semienko sa radí medzi super potraviny. Obsahuje veľa vlákniny, bielkovín, minerálov, vitamínov a zdravých tukov. Preto by sme ho mali zaradiť do nášho jedálnička. Ľan podporuje činnosť mozgu, lieči zápaly dýchacích ciest, kĺbov a svalov, pomáha pri liečbe rakoviny, prostaty, znižuje cholesterol a vysoký krvný tlak, pôsobí proti zápche.